Domowy makaron: przepis na tradycyjny makaron [WIDEO]

Domowy makaron: przepis na tradycyjny makaron [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy makaron ma doskonały smak, choć jego przygoowanie jest dośc pracochłonne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy makaron to prawdziwy rarytas - mało kto umie go zrobić, niewiele osób ma także czas, by go przygotować. A warto, bo nic nie zastąpi jego smaku! Podajemy przepis na tradycyjny makaron jajeczny!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (w tym 150 g semoliny)

  • 3 jajka

  • łyżeczka oliwy

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienia, wsypać szczyptę soli, wbić jajka, dolać oliwę. Połączyć ze sobą składniki.

  • Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć i odstawić na pół godziny.

  • Rozwałkować cienki placek, podsypując mąkę. Placek podzielić na dwie części, posypać mąką, położyć obie części jedna na drugiej.

  • Pokroić ostrym nożem: - w cienkie paski, gdy chcemy użyć makaronu do rosołu lub innej zupy, - w szersze paski, gdy chcemy go wykorzystać do pasty z sosami i dodatkami, - w małe kwadraty, jeśli chcemy, by powstały łazanki.

  • Pokrojony makaron rozsypać na stolnicy, by się nie skleił.

Jak zrobić kolorowe makarony?

Nie różnią się smakiem od zwykłego makaronu. Przyciągają wzrok, zachęcają do jedzenia, inaczej mówiąc - działają na zmysły. Kolor uzyskiwany jest z naturalnych dodatków barwiących:

  • pomarańczowy: z marchewki, dyni, niektórych odmian kabaczka,

  • zielony: ze szpinaku, soku z natki pietruszki,

  • czerwony: z pomidorów, fioletowy: z buraków ćwikłowych,

  • czarny: z kałamarnicy lub mątwy,

  • brązowy: barwę zawdzięcza mące razowej.

Włoski makaron

Na pytanie: „Jaki makaron lubisz?", Włosi odpowiadają: „Zależy do czego”. We włoskiej kuchni każdy rodzaj potrawy ma swój makaron. Bolończycy nigdy nie używają do mięsnego ragu z pomidorami makaronu spaghetti, a jedynie tagliatelle. Spaghetti bardziej pasuje do sosów lekkich, oklejających kluski, a nie spływających na dno talerza. I tak dalej podążając tym tropem, okazuje się, że różnorodność kuchni włoskiej, to także różne rodzaje makaronu. Oto ich (prawie) całe bogactwo:

Różne rodzaje włoskiego makaronu

Zobacz WIDEO ze słynnym przepisem na makaron z mięsnym sosem pomidorowym:

Ocena: 5