Tradycyjne kopytka: domowy przepis

Tradycyjne kopytka: domowy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjne kopytka to doskonały dodatek do mięs, ale mogą też stanowić samodzielne danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kopytka to bardzo prosta potrawa z ziemniaków, którą podać można nawet na najbardziej wykwintny obiad. Przepis na kopytka z ziemniaków jest prosty na tyle, że zrobić je może nawet początkujący kucharz. Kopytka to kluski idealne do mięs w sosie. Można je także podać z sosem grzybowym lub po prostu okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Doskonale smakują odsmażone. Miękkie, pulchniutkie kopytka są spełnieniem marzeń o domowym daniu na pocieszenie. 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 50 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 1-2 jajka

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyj i ugotuj w wodzie lub w naczyniu do gotowania na parze.

  • Jeszcze gorące obierz ze skórki i przeciśnij przez prasę do ziemniaków.

  • Do masy dodaj jaja, przypraw solą oraz gałką muszkatołową.

  • Dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną.

  • Z ciasta uformuj wałki (około 2 cm grubości każdy), spłaszcz je lekko i pokrój na ukośne kluseczki.

  • Kluski wrzucaj na gotującą się osoloną wodę.

Ocena: 0