Dzięki tej zapiekance nic się nie zmarnuje. Szybki i prosty obiad z tego, co już masz w lodówce
Jeśli po otworzeniu lodówki widzimy całą masę pootwieranych rzeczy, z którymi nie wiemy, co zrobić, to mamy na to niezawodny sposób. Zamiast wyrzucać, można zrobić z tych rzeczy przepyszną zapiekankę makaronową w wersji zarówno wegetariańskiej, jak i mięsnej. Wystarczy kilka składników, by w prosty sposób przygotować świetny obiad.
Zapiekanka makaronowa - niezbędne składniki
Z zapiekanką makaronową nie można źle pójść. Możemy do niej dodać wszystkie nasze ulubione składniki, a ona za każdym razem wyjdzie przepyszna. Najlepiej się za nią zabrać, kiedy po otwarciu lodówki zauważymy, że nasze pieczarki zaczynają powoli ciemnieć, a pomidory rozmiękają. Wtedy wystarczy do niej dodać jeszcze kilka innych składników i obiad robi się niemal sam. To, czego nie może zabraknąć w zapiekance makaronowej to:
- makaron
- passata pomidorowa
- cebula
- ser tarty
- mięso (jeśli jadamy)
- ulubione warzywa
Jak zrobić zapiekankę makaronową?
Największym plusem takiej zapiekanki jest to, że można ją zmieniać za każdym razem kiedy ją robimy, a ona wciąż wyjdzie pyszna. Trzeba tylko pamiętać, by ugotować makaron i wszystko wcześniej odpowiednio przygotować. Chodzi o podsmażenie mięsa, pokrojenie wybranych warzyw i podduszenie wszystkiego na patelni. Jeśli wrzucimy surowe warzywa do zapiekanki, może się okazać, że będzie musiała spędzić w piekarniku zdecydowanie więcej czasu. Kiedy wszystko jest już przygotowane wykładamy warstwowo makaron i przygotowane mięso z warzywami, zalewamy passata i obsypujemy żółtym serem. I gotowe, szybki obiad, którym naje się cała rodzina.
SKŁADNIKI
- Duża paczka ulubionego makaronu
- 500 gram mięsa mielonego (opcjonalnie)
- papryka
- puszka kukurydzy
- pieczarki
- cebula
- pomidor
- olej
- 250 g sera tartego bądź w kostce
- passata pomidorowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlewamy i odstawiamy na bok.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.
- Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
- Warzywa drobno kroimy i dorzucamy do mięsa. Całość dusimy, aż do miękkości.
- Do wszystkiego dodajemy passatę i doprawiamy do smaku.
- Do naczynia żaroodpornego nakładamy na przemian makaron i mięso z warzywami.
- Całość posypujemy startym żółtym serem.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.