Dzięki tej zapiekance nic się nie zmarnuje. Szybki i prosty obiad z tego, co już masz w lodówce

2024-03-23
Kinga Goldstein
Dzięki tej zapiekance nic się nie zmarnuje. Szybki i prosty obiad z tego, co już masz w lodówce
Autor: Shutterstock Zapiekanka to doskonały sposób na "sprzątanie" lodówki z małych ilości różnych produktów
łatwy
20 min
4

Jeśli po otworzeniu lodówki widzimy całą masę pootwieranych rzeczy, z którymi nie wiemy, co zrobić, to mamy na to niezawodny sposób. Zamiast wyrzucać, można zrobić z tych rzeczy przepyszną zapiekankę makaronową w wersji zarówno wegetariańskiej, jak i mięsnej. Wystarczy kilka składników, by w prosty sposób przygotować świetny obiad.

Zapiekanka makaronowa - niezbędne składniki

Z zapiekanką makaronową nie można źle pójść. Możemy do niej dodać wszystkie nasze ulubione składniki, a ona za każdym razem wyjdzie przepyszna. Najlepiej się za nią zabrać, kiedy po otwarciu lodówki zauważymy, że nasze pieczarki zaczynają powoli ciemnieć, a pomidory rozmiękają. Wtedy wystarczy do niej dodać jeszcze kilka innych składników i obiad robi się niemal sam. To, czego nie może zabraknąć w zapiekance makaronowej to:

  1. makaron
  2. passata pomidorowa
  3. cebula
  4. ser tarty
  5. mięso (jeśli jadamy)
  6. ulubione warzywa

Jak zrobić zapiekankę makaronową?

Największym plusem takiej zapiekanki jest to, że można ją zmieniać za każdym razem kiedy ją robimy, a ona wciąż wyjdzie pyszna. Trzeba tylko pamiętać, by ugotować makaron i wszystko wcześniej odpowiednio przygotować. Chodzi o podsmażenie mięsa, pokrojenie wybranych warzyw i podduszenie wszystkiego na patelni. Jeśli wrzucimy surowe warzywa do zapiekanki, może się okazać, że będzie musiała spędzić w piekarniku zdecydowanie więcej czasu. Kiedy wszystko jest już przygotowane wykładamy warstwowo makaron i przygotowane mięso z warzywami, zalewamy passata i obsypujemy żółtym serem. I gotowe, szybki obiad, którym naje się cała rodzina.

SKŁADNIKI

  • Duża paczka ulubionego makaronu
  • 500 gram mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • pieczarki
  • cebula
  • pomidor
  • olej
  • 250 g sera tartego bądź w kostce
  • passata pomidorowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlewamy i odstawiamy na bok.
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.
  • Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
  • Warzywa drobno kroimy i dorzucamy do mięsa. Całość dusimy, aż do miękkości.
  • Do wszystkiego dodajemy passatę i doprawiamy do smaku.
  • Do naczynia żaroodpornego nakładamy na przemian makaron i mięso z warzywami.
  • Całość posypujemy startym żółtym serem.
  • Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kinga Goldstein