Cudowne dyniowe kopytka - idealne do sosu grzybowego lub gulaszu!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kopytka dyniowe przyrządza się z purre dyniowego =, które otrzymujemy po zblendowaniu upieczonej dyni hokkaido. Są delikatniejsze od klusek z ziemniaków, ale równie pyszne i stanowią znakomity dodatek do sosów i mięs. Można jednak jeść je jako samodzielne danie - oprószone parmezanem jak to robią Włosi ze swoimi dyniowymi gnocchi.
Do zrobienia dyniowych klusek polecamy dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Warto od razu upiec więcej dyni, bo puree dyniowe można wykorzystać do przygotowania zupy lub wypieków z dyni.
SKŁADNIKI
- 600 g upieczonej dyni hokkaido
- 1 duże jajko
- ok. 200 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypywania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię hokkaido umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne.
- Miąższ ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C do miękkości - czas zależy od grubości kawałków.
- Upieczoną dynię przestudzić. Odważyć potrzebną ilość upieczonej dyni i zblendować, bez obierania ze skórki. Do dyni przed blendowaniem wbić jeszcze jajko dzięki czemu masa będzie nieco luźniejsza i łatwiejsza do rozdrobnienia na gładkie puree.
- Do musu dyniowego z jajkiem dosypać mąkę i początkowo mieszać całość łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękami.
- Posmarowanymi olejem rękami odrywać kawałki i kulać z nich wałeczki, a następnie kroić je na skośne kluski.
- Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z sosem grzybowym albo gulaszem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?