Cannelloni nadziewane bakłażanem i szpinakiem, zapiekane z mozarellą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron cannelloni (rurki) doskonale nadaje się do nadziewania rozmaitymi farszami. Tutaj podajemy przepis na cannelloni nadziewane bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem, zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym. To pyszne i aromatyczne danie wegetariańskie, które pokocha cała rodzina.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 125 ml oliwy z oliwek
- 225 g szpinaku
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonego kminku
- 75 g posiekanych pieczarek
- 12 rurek cannelloni
- sól i pieprz
- na sos pomidorowy:
- łyżka oliwy z oliwek
- posiekana cebula
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 50 g sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażan pokrój w kosteczkę. Podsmaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Dodaj szpinak, kminek i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem. Duś przez 2-3 minuty, często mieszając.
- Rurki cannelloni napełnij farszem z bakłażana, szpinaku, pieczarek. Układaj blisko siebie na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory z puszki, rozdrobnij widelcem. Dorzuć cukier, bazylię. Zagotuj całość. Następnie zmniejsz ogień, gotuj jeszcze 5 minut.
- Przykryj sosem cannelloni. Ułóż na wierzchu plastry mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz około 30-40 minut.