Babciny przepis na serowe knedle z truskawkami
Knedle z ciasta serowego z truskawkami to babciny sposób na na bezmięsny obiad lub pyszny podwieczorek. Serowe knedle z truskawkami są miękkie, a po rozkrojeniu puszczają truskawkowy sok. No i kto nie lubi zestawienia truskawek z nabiałowym dodatkiem? Nie tylko w cieście, ale też na wierzchu? Knedle doskonale smakują z dodatkiem śmietany lub podane z serem twarogowym.
Lubię knedle z owocami, ale tradycyjne ciasto ziemniaczane nigdy nie udaje mi się idealnie - albo jest za luźne, albo za twarde, a w efekcie knedle nie spełniają moich oczekiwań. Lepiej mi idzie z ciastem serowym, jak w tradycyjnym babcinym przepisie. Być może sprzyja mi czas - ciasto robię dzień wcześniej, a podczas jego dość długiego schładzania na pewno zachodzą w nim wszystkie pożądane procesy biochemiczne :) Poza tym dodatek sera w cieście jest wyczuwalny i dodaje knedlom charakteru.
SKŁADNIKI
- 250 g białego półtłustego sera (podwójnie mielonego)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 dużych niezbyt miękkich truskawek
- do polania: jogurt, śmietana lub roztopione masło - do wyboru
- do posypania - cukier - mnie najbardziej pasuje brązowy, ser twarogowy - także do wyboru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mielonego sera dodajemy jajko, sól i roztopione masło. (Jeżeli twaróg jest niemielony, musimy go najpierw zmielić).
- Zagniatamy ciasto, jednocześnie stopniowo dosypując mąki. Ilość mąki zależy od tego, ile wchłonie ser. Wyrobione ciasto ma się dać formować i nie lepić się zbytnio do rąk. Zazwyczaj ciasto "zabiera" około 3/4 szklanki mąki plus-minus kilka łyżek. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
- Schłodzone ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji robimy kulkę, którą potem zgniatamy w dłoniach. Na rozgniecionym placuszku układamy truskawkę i owijamy tak, by truskawka była w środku, szczelnie otoczona ciastem.
- Knedle wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Czekamy aż wypłyną, od wypłynięcia gotujemy jeszcze 8-10 minut.
- Podajemy polane topionym masłem i posypane cukrem z odrobiną cynamonu bądź polane jogurtem.