Babciny przepis na serowe knedle z truskawkami

Babciny przepis na serowe knedle z truskawkami
Autor: Shutterstock Serowe knedle z truskawkami nadają się zarówno na bezmięsny obiad, jak i na podwiedczorek
łatwy
45 min
4

Knedle z ciasta serowego z truskawkami to babciny sposób na na bezmięsny obiad lub pyszny podwieczorek. Serowe knedle z truskawkami są miękkie, a po rozkrojeniu puszczają truskawkowy sok. No i kto nie lubi zestawienia truskawek z nabiałowym dodatkiem? Nie tylko w cieście, ale też na wierzchu? Knedle doskonale smakują z dodatkiem śmietany lub podane z serem twarogowym.

Lubię knedle z owocami, ale tradycyjne ciasto ziemniaczane nigdy nie udaje mi się idealnie - albo jest za luźne, albo za twarde, a w efekcie knedle nie spełniają moich oczekiwań. Lepiej mi idzie z ciastem serowym, jak w tradycyjnym babcinym przepisie. Być może sprzyja mi czas  - ciasto robię dzień wcześniej, a podczas jego dość długiego schładzania na pewno zachodzą w nim wszystkie pożądane procesy biochemiczne :) Poza tym dodatek sera w cieście jest wyczuwalny i dodaje knedlom charakteru.

SKŁADNIKI

  • 250 g białego półtłustego sera (podwójnie mielonego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 12 dużych niezbyt miękkich truskawek
  • do polania: jogurt, śmietana lub roztopione masło - do wyboru
  • do posypania - cukier - mnie najbardziej pasuje brązowy, ser twarogowy - także do wyboru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mielonego sera dodajemy jajko, sól i roztopione masło. (Jeżeli twaróg jest niemielony, musimy go najpierw zmielić).
  • Zagniatamy ciasto, jednocześnie stopniowo dosypując mąki. Ilość mąki zależy od tego, ile wchłonie ser. Wyrobione ciasto ma się dać formować i nie lepić się zbytnio do rąk. Zazwyczaj ciasto "zabiera" około 3/4 szklanki mąki plus-minus kilka łyżek. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji robimy kulkę, którą potem zgniatamy w dłoniach. Na rozgniecionym placuszku układamy truskawkę i owijamy tak, by truskawka była w środku, szczelnie otoczona ciastem.
  • Knedle wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Czekamy aż wypłyną, od wypłynięcia gotujemy jeszcze 8-10 minut.
  • Podajemy polane topionym masłem i posypane cukrem z odrobiną cynamonu bądź polane jogurtem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej