Tort ananasowy na zimno - efektowny przepis!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ananasy i bita śmietana to lekka i pyszna kombinacja - idealna na ciepłe dni. A jeszcze w wersji na zimno! Wypróbujcie przepis na włoski tort ananasowy - efektowny i prosty do przygotowania.
ZOBACZ wideo z dokładną instrukcją!
SKŁADNIKI
- 2 puszki ananasów w syropie (w plastrach)
- 1 paczka biszkoptów savoiardi (jak do tiramisu, podłużnych)
- 8 g żelatyny w płatkach
- 400 ml śmietany ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 500 gr jogurtu ananasowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otworzyć puszkę ananasów, odcedzić syrop do miseczki o płaskim dnie.
- Przygotować rant od tortownicy o średnicy 23 cm i większy od niej płaski talerz. Rant ustawić na talerzu.
- Biszkopty moczyć w syropie i układać na talerzu tworząc spód deseru. Następnie układać plastry ananasa na bokach tortownicy.
- 8 gr żelatyny w płatkach namoczyć w zimnej wodzie.
- 400 ml śmietany do ubijania posłodzić i ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki mleka skondensowanego wymieszać.
- Dodać 500 gr jogurtu ananasowego i 3-4 plastry ananasa pokrojonego w kostkę.
- Żelatynę wyjąć z wody przełożyć do garnuszka z odrobiną wody i rozpuścić na gazie. Dodać do masy i wymieszać.
- Wyłożyć masę na spód z biszkoptów i udekorować resztą ananasòw. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny lub do lodówki na 4-5 godzin.