Tort ananasowy na zimno - efektowny przepis!

2018-04-05
Tort ananasowy na zimno - efektowny przepis!
Autor: Shutterstock Tort ananasowy na zimno - delicje na ciepły dzień
łatwy
30 min
4

Ananasy i bita śmietana to  lekka i pyszna kombinacja - idealna na ciepłe dni. A jeszcze w wersji na zimno! Wypróbujcie przepis na włoski tort ananasowy - efektowny i prosty do przygotowania.

Składniki

2 puszki ananasów w syropie (w plastrach)

1 paczka biszkoptów savoiardi (jak do tiramisu, podłużnych)

8 g żelatyny w płatkach

400 ml śmietany ubitej z 2 łyżkami cukru pudru

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

500 gr jogurtu ananasowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Otworzyć puszkę ananasów, odcedzić syrop do miseczki o płaskim dnie.

Przygotować rant od tortownicy o średnicy 23 cm i większy od niej płaski talerz. Rant ustawić na talerzu.

Biszkopty moczyć w syropie i układać na talerzu tworząc spód deseru. Następnie układać plastry ananasa na bokach tortownicy.

8 gr żelatyny w płatkach namoczyć w zimnej wodzie.

400 ml śmietany do ubijania posłodzić i ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki mleka skondensowanego wymieszać.

Dodać 500 gr jogurtu ananasowego i 3-4 plastry ananasa pokrojonego w kostkę.

Żelatynę wyjąć z wody przełożyć do garnuszka z odrobiną wody i rozpuścić na gazie. Dodać do masy i wymieszać.

Wyłożyć masę na spód z biszkoptów i udekorować resztą ananasòw. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny lub do lodówki na 4-5 godzin.

ZOBACZ  wideo z dokładną instrukcją!