Szarlotkowe muffinki przeniosą was w czas dzieciństwa. Zostaną po nich tylko papiloty

Dieta wegetariańska
Szarlotkowe babeczki to prawdziwy hit każdego spotkania ze znajomymi. Słodkie, delikatnie i zabójczo jabłkowe podbiją serca nawet najgroźniejszych krytyków. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, a ich smak przeniesie nas w czasy dzieciństwa, kiedy to babcia serwowała nam to przepyszne ciasto. Jak je zrobić?
Zamiast blachy ciasta, postaw na babeczki. Te będą idealne
Babeczki szarlotkowe to idealny sposób, by począstować gości przepysznym przysmakiem jednocześnie nie pichcąc całej blach ciasta. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a zapach jabłek i cynamonu rozgrzewa serca każdego.
Babeczki wychodzą wilgotne i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jest to zasługa dodanego do nich jogurtu, który wynosi całe doznanie na całkowicie nowy poziom. Co warto zaznaczyć, do przygotowania tych przysmaków nie będziemy nawet potrzebowali miksera, wystarczy miska i łyżka.
Jedyne, o czym konieczne będzie pamiętanie to zakupienie lub przygotowanie papilotek do babeczek, bez tego niestety nie damy rady pójść dalej. Jednak jest to tego warte. Mięciutki szarlotkowe babeczki znajdą drogę do serca każdego.
Jak zrobić "mini szarlotki"? Każdy sobie z tym poradzi
Jeśli chodzi o przygotowanie to w jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy na niewielką kostkę.
Połowę jabłek wrzucamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Dodajemy do nich następnie mokre składniki i mieszamy, aż ciasto się nie połączy. Trzeba jednak robić to delikatnie i uważać, by nie przemieszać.
Następnie ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek. Na wierzch kładziemy drugą połowę naszych jabłek. Jeśli lubimy, całość możemy posypać jeszcze cynamonem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe.
SKŁADNIKI
- 125 g jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- 240 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- cynamon
- 120 g cukru
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy olej, jajka oraz jogurt.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz cukier i cukier z prawdziwą wanilią.
- Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne.
- Kroimy w niewielką kostkę.
- Połowę jabłek wrzucamy do masy z mąką i mieszamy.
- Do suchych składników z jabłkiem dodajemy mikre składniki i całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do foremek na babeczki.
- Dekorujemy pozostałym jabłkiem.
- Opcjonalnie oprószamy cynamonem.
- Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.