Przepis na smoothie szarlotkowe. Jak zrobić zdrowy koktajl jabłkowy?

smoothie szarlotkowe
Autor: Shutterstock Smoothie szarlotkowe to prosty przepis na obłędne śniadanie, deser lub przekąskę.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić dobre smoothie? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Smoothie szarlotkowe nie ma sobie równych. Jest pyszne, aromatyczne i sycące. Ten jabłkowy koktajl jest prosty i szybki do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na przepyszne i obłędnie aromatyczne smoothie szarlotkowe.

Z czego zrobić smoothie szarlotkowe?

Koktajl jabłkowy robi się z prostych składników, które są dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Być może wszystkie macie w domu i nawet wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Do przygotowania pysznego i pełnego zdrowia smoothie o smaku szarlotki potrzebne są takie produkty jak:

  • płatki owsiane – są bogate w składniki odżywcze i zapewniają uczucie sytości
  • jabłko – obowiązkowy składnik szarlotki, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi
  • woda – zalewa się nią płatki owsiane, aby napęczniały i stały się miękkie
  • sok z cytryny – bogaty w witaminę C
  • mleko – koktajl można zrobić z mleka krowiego lub roślinnego
  • płatki migdałowe – źródło dobrych tłuszczy, witamin i minerałów
  • miód i cynamon – podkręcają smak koktajlu jabłkowego

Jak zrobić smoothie szarlotkowe?

Przepis na pyszne i aromatyczne smoothie z jabłek nie jest trudny. To tylko kilka banalnie prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Najpierw należy zalać płatki owsiane gorąca wodą. Pokrojone na kawałki jabłko z dodatkiem soku z cytryny dusi się do miękkości. Następnie płatki owsiane trzeba połączyć z jabłkiem i pozostałymi składnikami. Wszystko należy jeszcze dokładnie zblendować i pyszne smoothie szarlotkowe jest gotowe.

Jak podawać smoothie szarlotkowe?

Pełne smaku smoothie o smaku szarlotki to przepis na zdrowe i szybkie śniadanie. Jedna porcja koktajlu jabłkowego doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień. Plusem tego przepisu jest to, że smoothie jabłkowe świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Po ostygnięciu może być smaczną i zdrową przekąską między posiłkami. Podane ze stratą gorzką czekoladą lub bitą śmietaną będzie pysznie smakować na deser.

SKŁADNIKI

  • 150 ml gorącej wody
  • 150 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić.
  • Jabłko pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i dusić, aż jabłko stanie się miękkie i zacznie się rozpadać.
  • Płatki owsiane wymieszać z jabłkiem. Dodać płatki migdałowe, miód i cynamon. Zmiksować blenderem na gładko.
  • Przelać do szklanek i podawać od razu.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej