Przepis na smoothie szarlotkowe. Jak zrobić zdrowy koktajl jabłkowy?
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić dobre smoothie? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Smoothie szarlotkowe nie ma sobie równych. Jest pyszne, aromatyczne i sycące. Ten jabłkowy koktajl jest prosty i szybki do zrobienia w domu. Poznajcie przepis na przepyszne i obłędnie aromatyczne smoothie szarlotkowe.
Z czego zrobić smoothie szarlotkowe?
Koktajl jabłkowy robi się z prostych składników, które są dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Być może wszystkie macie w domu i nawet wyjście na zakupy nie będzie konieczne. Do przygotowania pysznego i pełnego zdrowia smoothie o smaku szarlotki potrzebne są takie produkty jak:
- płatki owsiane – są bogate w składniki odżywcze i zapewniają uczucie sytości
- jabłko – obowiązkowy składnik szarlotki, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi
- woda – zalewa się nią płatki owsiane, aby napęczniały i stały się miękkie
- sok z cytryny – bogaty w witaminę C
- mleko – koktajl można zrobić z mleka krowiego lub roślinnego
- płatki migdałowe – źródło dobrych tłuszczy, witamin i minerałów
- miód i cynamon – podkręcają smak koktajlu jabłkowego
Jak zrobić smoothie szarlotkowe?
Przepis na pyszne i aromatyczne smoothie z jabłek nie jest trudny. To tylko kilka banalnie prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Najpierw należy zalać płatki owsiane gorąca wodą. Pokrojone na kawałki jabłko z dodatkiem soku z cytryny dusi się do miękkości. Następnie płatki owsiane trzeba połączyć z jabłkiem i pozostałymi składnikami. Wszystko należy jeszcze dokładnie zblendować i pyszne smoothie szarlotkowe jest gotowe.
Jak podawać smoothie szarlotkowe?
Pełne smaku smoothie o smaku szarlotki to przepis na zdrowe i szybkie śniadanie. Jedna porcja koktajlu jabłkowego doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień. Plusem tego przepisu jest to, że smoothie jabłkowe świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Po ostygnięciu może być smaczną i zdrową przekąską między posiłkami. Podane ze stratą gorzką czekoladą lub bitą śmietaną będzie pysznie smakować na deser.
SKŁADNIKI
- 150 ml gorącej wody
- 150 ml mleka
- 1 jabłko
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane przesypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić.
- Jabłko pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny i dusić, aż jabłko stanie się miękkie i zacznie się rozpadać.
- Płatki owsiane wymieszać z jabłkiem. Dodać płatki migdałowe, miód i cynamon. Zmiksować blenderem na gładko.
- Przelać do szklanek i podawać od razu.