Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha

2025-03-11
Kinga Goldstein
Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha
Autor: Shutterstock.com Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha
łatwy
45 min
16

Dieta wegetariańska

Wspaniale czekoladowe, z nutką kawy, karmelu i... precli. Te domowe batoniki to prawdziwy hit domowych deserów. Są słodkie, ale jednak wciąż proste do przygotowania. Co więcej, nie musisz się martwić o resztki, nic z nich bowiem nie zostanie. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Pomysł na idealnie słodką przekąskę. Goście będą zachwyceni

Te pyszne batoniki będą hitem każdego spotkania. Połączenie smaków karmelu, kawy oraz czekolady z solonymi precelkami szybko zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych krytyków. Co więcej, przygotowanie tych batoników nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że konieczne będzie włożenie w nie nieco pracy. 

Tak jak samo przygotowanie kruchego ciasta nie powinno stanowić dla nikogo problemu, tak przygotowanie masy karmelowej już będzie wymagało nieco umiejętności i cierpliwości. Przede wszystkim dlatego, że musi być ona ciągle mieszana, by się nie przypaliła.

Jednak cała praca będzie tego warta. Batoniki są wspaniale słodkie, jednak sól w preclach zapewnia im przełamanie. Co więcej, to połączenie tekstur również zapewnia wspaniałe odczucia z jedzenia tego przepysznego ciastka.

Zanim zaczniesz kroić. Ta porada może być przydatna

Jeśli wybierzesz zrobienie tych batoników, albo ogólnie będziesz chciał pracować z czekoladą, która wcześniej była w lodówce, to mamy świetną poradę. Przed krojeniem warto wyciągnąć ciasto z lodówki na około 10 minut. Czekolada będzie wówczas bardziej miękka i nie będzie pękać i się łamać przy krojeniu.

SKŁADNIKI

  • 2 kostki masła
  • 320 g cukru brązowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 żółtko
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka doli
  • garść solonych pokruszonych precli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 220 g czekolady mlecznej
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
  • 1 kostkę masła ubijamy ze 160 g cukru i 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  • Kiedy masa będzie kremowa dodajmy żółtko.
  • Do masy dodajemy mąkę i 0,5 łyżeczki soli.
  • Całość miksujemy, aż do połączenia.
  • Mieszankę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
  • Wkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Wyjmujemy z lodówki i posypujemy preclami, które lekko wciskamy w ciasto.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • W międzyczasie w dużej misce mieszamy kawę rozpuszczalną i kawę. 
  • W dużym garnku zagotowujemy mleko, miód, i resztę masła i cukru oraz sól.
  • Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i zrobi się ciemniejsza.
  • Zdejmujemy z ognia i ubijamy.
  • Wylewamy na ostygnięte ciasto i odstawiamy do zastygnięcia karmelu.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Wylewamy na karmel i równomiernie rozprowadzamy.
  • Całość można posypać solą gruboziarnistą.
  • Kiedy czekolada zastygnie, kroimy na batoniki.
Gdy batonik jest ważniejszy niż znajomi. Psychodietetyk zdradza, jak wyjść z uzależnienia od jedzenia
Kinga Goldstein