Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha

Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha
Autor: Shutterstock.com Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha
łatwy
45 min
16

Dieta wegetariańska

Wspaniale czekoladowe, z nutką kawy, karmelu i... precli. Te domowe batoniki to prawdziwy hit domowych deserów. Są słodkie, ale jednak wciąż proste do przygotowania. Co więcej, nie musisz się martwić o resztki, nic z nich bowiem nie zostanie. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Pomysł na idealnie słodką przekąskę. Goście będą zachwyceni

Te pyszne batoniki będą hitem każdego spotkania. Połączenie smaków karmelu, kawy oraz czekolady z solonymi precelkami szybko zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych krytyków. Co więcej, przygotowanie tych batoników nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że konieczne będzie włożenie w nie nieco pracy. 

Tak jak samo przygotowanie kruchego ciasta nie powinno stanowić dla nikogo problemu, tak przygotowanie masy karmelowej już będzie wymagało nieco umiejętności i cierpliwości. Przede wszystkim dlatego, że musi być ona ciągle mieszana, by się nie przypaliła.

Jednak cała praca będzie tego warta. Batoniki są wspaniale słodkie, jednak sól w preclach zapewnia im przełamanie. Co więcej, to połączenie tekstur również zapewnia wspaniałe odczucia z jedzenia tego przepysznego ciastka.

Zanim zaczniesz kroić. Ta porada może być przydatna

Jeśli wybierzesz zrobienie tych batoników, albo ogólnie będziesz chciał pracować z czekoladą, która wcześniej była w lodówce, to mamy świetną poradę. Przed krojeniem warto wyciągnąć ciasto z lodówki na około 10 minut. Czekolada będzie wówczas bardziej miękka i nie będzie pękać i się łamać przy krojeniu.

SKŁADNIKI

  • 2 kostki masła
  • 320 g cukru brązowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 żółtko
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka doli
  • garść solonych pokruszonych precli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 220 g czekolady mlecznej
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
  • 1 kostkę masła ubijamy ze 160 g cukru i 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  • Kiedy masa będzie kremowa dodajmy żółtko.
  • Do masy dodajemy mąkę i 0,5 łyżeczki soli.
  • Całość miksujemy, aż do połączenia.
  • Mieszankę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
  • Wkładamy do lodówki na 10 minut.
  • Wyjmujemy z lodówki i posypujemy preclami, które lekko wciskamy w ciasto.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • W międzyczasie w dużej misce mieszamy kawę rozpuszczalną i kawę. 
  • W dużym garnku zagotowujemy mleko, miód, i resztę masła i cukru oraz sól.
  • Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i zrobi się ciemniejsza.
  • Zdejmujemy z ognia i ubijamy.
  • Wylewamy na ostygnięte ciasto i odstawiamy do zastygnięcia karmelu.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Wylewamy na karmel i równomiernie rozprowadzamy.
  • Całość można posypać solą gruboziarnistą.
  • Kiedy czekolada zastygnie, kroimy na batoniki.
Gdy batonik jest ważniejszy niż znajomi. Psychodietetyk zdradza, jak wyjść z uzależnienia od jedzenia
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej