Robię te batoniki za każdym razem kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Rodzina je kocha

Dieta wegetariańska
Wspaniale czekoladowe, z nutką kawy, karmelu i... precli. Te domowe batoniki to prawdziwy hit domowych deserów. Są słodkie, ale jednak wciąż proste do przygotowania. Co więcej, nie musisz się martwić o resztki, nic z nich bowiem nie zostanie. Podpowiadamy, jak je przygotować.
Pomysł na idealnie słodką przekąskę. Goście będą zachwyceni
Te pyszne batoniki będą hitem każdego spotkania. Połączenie smaków karmelu, kawy oraz czekolady z solonymi precelkami szybko zdobędzie uznanie nawet najbardziej wybrednych krytyków. Co więcej, przygotowanie tych batoników nie jest trudne, choć trzeba przyznać, że konieczne będzie włożenie w nie nieco pracy.
Tak jak samo przygotowanie kruchego ciasta nie powinno stanowić dla nikogo problemu, tak przygotowanie masy karmelowej już będzie wymagało nieco umiejętności i cierpliwości. Przede wszystkim dlatego, że musi być ona ciągle mieszana, by się nie przypaliła.
Jednak cała praca będzie tego warta. Batoniki są wspaniale słodkie, jednak sól w preclach zapewnia im przełamanie. Co więcej, to połączenie tekstur również zapewnia wspaniałe odczucia z jedzenia tego przepysznego ciastka.
Zanim zaczniesz kroić. Ta porada może być przydatna
Jeśli wybierzesz zrobienie tych batoników, albo ogólnie będziesz chciał pracować z czekoladą, która wcześniej była w lodówce, to mamy świetną poradę. Przed krojeniem warto wyciągnąć ciasto z lodówki na około 10 minut. Czekolada będzie wówczas bardziej miękka i nie będzie pękać i się łamać przy krojeniu.
SKŁADNIKI
- 2 kostki masła
- 320 g cukru brązowego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 żółtko
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka doli
- garść solonych pokruszonych precli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 220 g czekolady mlecznej
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go oliwą.
- 1 kostkę masła ubijamy ze 160 g cukru i 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej.
- Kiedy masa będzie kremowa dodajmy żółtko.
- Do masy dodajemy mąkę i 0,5 łyżeczki soli.
- Całość miksujemy, aż do połączenia.
- Mieszankę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy.
- Wkładamy do lodówki na 10 minut.
- Wyjmujemy z lodówki i posypujemy preclami, które lekko wciskamy w ciasto.
- Pieczemy około 20 minut.
- W międzyczasie w dużej misce mieszamy kawę rozpuszczalną i kawę.
- W dużym garnku zagotowujemy mleko, miód, i resztę masła i cukru oraz sól.
- Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i zrobi się ciemniejsza.
- Zdejmujemy z ognia i ubijamy.
- Wylewamy na ostygnięte ciasto i odstawiamy do zastygnięcia karmelu.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wylewamy na karmel i równomiernie rozprowadzamy.
- Całość można posypać solą gruboziarnistą.
- Kiedy czekolada zastygnie, kroimy na batoniki.