Nie musisz czekać rok na jarmark. Kołacza węgierskiego zrobisz sam w domu

Dieta wegetariańska
Wcale nie musisz czekać na kolejny jarmark bożonarodzeniowy, by móc rozkoszować się pysznym kołaczem. Bez większych problemów możesz go również przygotować w domu. I wcale nie będzie konieczności kupowania specjalistycznych foremek. Wystarczy tylko folia aluminiowa i wałek.
Ciasto, które zaskoczy. Jak zrobić w domu kołacza węgierskiego?
Kołacz czy też kominowe ciasto, to tradycyjny węgierski przysmak, który pieczony jest na wałku. Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutke - nic więc dziwnego, że szybko podbił serca.
W Polsce najczęściej kołacze można spotkać na najróżniejszych jarmarkach bożonarodzeniowych. Niektórzy cały rok czekają, by móc rozkoszować się tym przysmakiem. Jednak wcale nie musi tak być.
Kołacza można w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. I wcale nie trzeba mieć do tego specjalnej formy. Wystarczy wałek i folia aluminiową, by móc rozkoszować się tym wspaniałym ciastem.
Choć tradycyjnie obtacza się go w mieszance cukru z cynamonem, to kołacza można połączyć w parę z wieloma różnymi składnikami. Świetnie będzie smakowało na przykład wypełnienie z kremu czekoladowego i pokruszonych orzechów laskowych.
Ten przepis jest prosty do wykonania, a z pewnością wygląda zjawiskowo. Dlatego warto pamiętać o nim następnym razem kiedy będą mieli przyjść do nas goście, lub kiedy będziemy po prostu chcieli zrobić w domu ciekawy deser.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- Dodatkowo: cukier, cynamon, rozpuszczone masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru.
- Odstawiamy na 15 minut.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę.
- Dodajemy cukier i sól.
- Dolewamy zaczyn, resztę mleka, rozpuszczone masło i jajka.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w prostokąt.
- Wycinamy paski.
- Paski nawijamy wokół naoliwionej formy lub wałka owiniętego szczelnie folią aluminiową (również naoliwioną).
- Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut, co jakiś czas obracając.
- Po upieczeni smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze i cynamonie.