Nie musisz czekać rok na jarmark. Kołacza węgierskiego zrobisz sam w domu

2025-03-04
Kinga Goldstein
Nie musisz czekać rok na jarmark. Kołacza węgierskiego zrobisz sam w domu
Autor: Shutterstock.com Nie musisz czekać rok na jarmark. Kołacza węgierskiego zrobisz sam w domu
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Wcale nie musisz czekać na kolejny jarmark bożonarodzeniowy, by móc rozkoszować się pysznym kołaczem. Bez większych problemów możesz go również przygotować w domu. I wcale nie będzie konieczności kupowania specjalistycznych foremek. Wystarczy tylko folia aluminiowa i wałek.

Ciasto, które zaskoczy. Jak zrobić w domu kołacza węgierskiego?

Kołacz czy też kominowe ciasto, to tradycyjny węgierski przysmak, który pieczony jest na wałku. Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutke - nic więc dziwnego, że szybko podbił serca.

W Polsce najczęściej kołacze można spotkać na najróżniejszych jarmarkach bożonarodzeniowych. Niektórzy cały rok czekają, by móc rozkoszować się tym przysmakiem. Jednak wcale nie musi tak być.

Kołacza można w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. I wcale nie trzeba mieć do tego specjalnej formy. Wystarczy wałek i folia aluminiową, by móc rozkoszować się tym wspaniałym ciastem.

Choć tradycyjnie obtacza się go w mieszance cukru z cynamonem, to kołacza można połączyć w parę z wieloma różnymi składnikami. Świetnie będzie smakowało na przykład wypełnienie z kremu czekoladowego i pokruszonych orzechów laskowych.

Ten przepis jest prosty do wykonania, a z pewnością wygląda zjawiskowo. Dlatego warto pamiętać o nim następnym razem kiedy będą mieli przyjść do nas goście, lub kiedy będziemy po prostu chcieli zrobić w domu ciekawy deser.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 80 g cukru
  • 80 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo: cukier, cynamon, rozpuszczone masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru.
  • Odstawiamy na 15 minut.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę.
  • Dodajemy cukier i sól.
  • Dolewamy zaczyn, resztę mleka, rozpuszczone masło i jajka.
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w prostokąt.
  • Wycinamy paski.
  • Paski nawijamy wokół naoliwionej formy lub wałka owiniętego szczelnie folią aluminiową (również naoliwioną).
  • Pieczemy w 170 stopniach 15-20 minut, co jakiś czas obracając.
  • Po upieczeni smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze i cynamonie.
Ciasto mandarynkowe
Kinga Goldstein