Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni. Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 3 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1,3 szklanki kefiru
- 450 g puree z pieczonej dyni
- 200 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 150 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekane
- masło do przygotowania formy
- cukier puder do dekoracji
- 1 duża forma z kominkiem lub 2 formy keksowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
- W oddzielnej misce utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać ekstrakt wanilii, kefir, puree z dyni i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy, wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować masłem i napełnić ciastem.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec 60 minut lub 70 minut.
- Przed podaniem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.