Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

2021-02-09
Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie
Autor: Shutterstock Duża porcja pysznego ciasta dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka proszku do proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,25 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

3 jajka

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki oleju roślinnego

1,3 szklanki kefiru

450 g puree z pieczonej dyni

200 g żurawiny, świeżej lub mrożonej

150 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekane

masło do przygotowania formy

cukier puder do dekoracji

1 duża forma z kominkiem lub 2 formy keksowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

W oddzielnej misce utrzeć jajka z cukrem na puch. Dodać ekstrakt wanilii, kefir, puree z dyni i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy, wymieszać.

Formę do pieczenia posmarować masłem i napełnić ciastem.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec 60 minut lub 70 minut.

Przed podaniem ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.