Grzesiek - ciasto bez pieczenia. Ekspresowy deser z wafelkami Grześki
2022-10-21
łatwy
30 min
10
Grzesiek bez pieczenia nasze życie w niebo zmienia :). Ponieważ całą rodzinką przepadamy za grześkowymi wafelkami, a jeszcze bardziej cukierkami inspirowanymi ich smakiem, to nie mogło się obyć bez wypróbowania przepisu na ciasto. Nie zawiodłam się, ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach i nie trzeba się zbytnio namęczyć przy jego przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 2 duże opakowania śmietany kremówki (ok 600-700 g)
- 2 opakowania serka mascarpone (500 g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5-6 Grześków
- 2 łyżki cukru pudru
- (opcjonalnie) dżem porzeczkowy
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę, serek, a także, jeśli to możliwe, mieszadła i misę miksera, włóż do lodówki, aby porządnie się schłodziły.
- Żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Zazwyczaj wystarcza 3-4 minuty. Jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
- Obserwuj dokładnie śmietanę, żeby jej nie przebić, dla lepszej obserwacji można zmniejszyć obroty miksera po 3 minutach ubijania.
- Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i cukier puder i miksuj chwilę, do połączenia składników.
- Odrobinę masy wymieszaj z rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną, po czym dodaj do całości i krótko zmiksuj. UWAGA! Dodatek żelatyny nie jest konieczny, ja jednak zawszę dodaję jej odrobinę, aby mieć pewność, ze ciasto dobrze się ściśnie.
- Wafelki drobno pokrusz - można je włożyć do woreczka strunowego, zamknąć i rozkruszyć wałkiem lub krótko zblendować.
- Kawałki nie powinny być zbyt małe, a wyraźnie wyczuwalne w kremie, nie zmiel ich na proszek!
- Pokruszone wafle wymieszaj z masą śmietanowo-serową.
- Spód wyłożonej folią aluminiową blaszki wyłóż warstwą herbatników.
- Jeśli ciasto robisz z dżemem posmaruj nim herbatniki.
- Na herbatniki wyłóż masę, możesz ją podzielić na dwie części i w środku dać jeszcze jedną warstwę herbatników.
- Wierzch udekoruj pokruszonymi wafelkami lub tak jak ja wiórkami ciemnej i białej czekolady.
- Ciasto wstaw do lodówki na 20-3 godziny, żeby się porządnie ścisnęło.
- TIP 1. Świetnie smakuje również wersja z dodatkiem cukierków Grześki zamiast wafelków.
- TIP 2. Genialnym dodatkiem i dekoracją do tego ciasta są wiórki palonej białej czekolady.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?