Grzesiek - ciasto bez pieczenia. Ekspresowy deser z wafelkami Grześki

Ciasto grzesiek
Autor: Shutterstock Ciasto grzesiek to pyszny deser z kremem śmietankowym i pokruszonymi wafelkami.
łatwy
30 min
10

Grzesiek bez pieczenia nasze życie w niebo zmienia :). Ponieważ całą rodzinką przepadamy za grześkowymi wafelkami, a jeszcze bardziej cukierkami inspirowanymi ich smakiem, to nie mogło się obyć bez wypróbowania przepisu na ciasto. Nie zawiodłam się, ciasto jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach i nie trzeba się zbytnio namęczyć przy jego przygotowaniu. 

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
  • 2 duże opakowania śmietany kremówki (ok 600-700 g)
  • 2 opakowania serka mascarpone (500 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5-6 Grześków
  • 2 łyżki cukru pudru
  • (opcjonalnie) dżem porzeczkowy
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę, serek, a także, jeśli to możliwe, mieszadła i misę miksera, włóż do lodówki, aby porządnie się schłodziły.
  • Żelatynę rozpuść w 4-5 łyżkach wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Zazwyczaj wystarcza 3-4 minuty. Jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
  • Obserwuj dokładnie śmietanę, żeby jej nie przebić, dla lepszej obserwacji można zmniejszyć obroty miksera po 3 minutach ubijania.
  • Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i cukier puder i miksuj chwilę, do połączenia składników. 
  • Odrobinę masy wymieszaj z rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną, po czym dodaj do całości i krótko zmiksuj. UWAGA! Dodatek żelatyny nie jest konieczny, ja jednak zawszę dodaję jej odrobinę, aby mieć pewność, ze ciasto dobrze się ściśnie.
  • Wafelki drobno pokrusz - można je włożyć do woreczka strunowego, zamknąć i rozkruszyć wałkiem lub krótko zblendować.
  • Kawałki nie powinny być zbyt małe, a wyraźnie wyczuwalne w kremie, nie zmiel ich na proszek!
  • Pokruszone wafle wymieszaj z masą śmietanowo-serową.
  • Spód wyłożonej folią aluminiową blaszki wyłóż warstwą herbatników.
  • Jeśli ciasto robisz z dżemem posmaruj nim herbatniki.
  • Na herbatniki wyłóż masę, możesz ją podzielić na dwie części i w środku dać jeszcze jedną warstwę herbatników.
  • Wierzch udekoruj pokruszonymi wafelkami lub tak jak ja wiórkami ciemnej i białej czekolady.
  • Ciasto wstaw do lodówki na 20-3 godziny, żeby się porządnie ścisnęło.
  • TIP 1. Świetnie smakuje również wersja z dodatkiem cukierków Grześki zamiast wafelków.
  • TIP 2. Genialnym dodatkiem i dekoracją do tego ciasta są wiórki palonej białej czekolady.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?

Galeria: Ciasta na herbatnikach - 11 sprawdzonych przepisów na ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej