Krem z palonej czekolady - rewelacyjny dodatek do deserów z karmelizowanej białej czekolady
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Krem z palonej białej czekolady ma delikatny karmelowy smak i bardzo łagodną, ledwie wyczuwalną goryczkę (no chyba że zanadto przypalimy czekoladę). Smakuje świetnie, ma piękny złocisto-karmelowy kolor i jest znakomitym dodatkiem do eleganckich tortów komponowanych w stonowanych kolorach, pysznych ciast i ciasteczek.
Palona biała czekolada
Palona biała czekolada to genialny dodatek do deserów, koniecznie sprawdź , nawet albo zwłaszcza jeśli białej czekolady nie lubisz. Efekt jej skarmelizowania może cię zaskoczyć. Przygotowanie palonej białej czekolady nie jest trudne, choć wymaga nieco uwagi. Zapewniam, że warto ją poświęcić, bo palona czekolada to genialny dodatek do deserów, zarówno w wersji rozpuszczonej, którą można dodać do kremu, jak i w płatkach kawałkach czy wiórkach. W tej ostatniej wersji świetnie nadaje się jako dodatek do lodów czy ciasteczek.
Jak przygotować paloną czekoladę?
- Do przygotowania palonej białej czekolady najlepiej użyć dobrej jakości produktu. Idealnie jeśli czekolada ma sporą zawartość masła kakaowego (min.30 %).
- Czekoladę kroimy na niewielkie równie kawałki i rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce do pieczenia.
- Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i pieczemy przez ok 10-15 min.
- Po 10 minutach pieczenia czekoladę należy uważnie obserwować obserwować, aby się nie przypaliła.
- Gotowa palona czekolada ma karmelowy kolor, stopień karmelizacji dobieramy metoda prób do swoich upodobań.
Karmelizowanie rozpuszczonej białej czekolady
Czekoladę można również najpierw rozpuścić, a dopiero potem karmelizować. Można to zrobić w kąpieli wodnej i rozprowadzić cienką warstwą na papierze do pieczenia i następnie karmelizować. Można również czekoladę rozdrobnić, ułożyć na papierze i wstawić do piekarnika ustawionego na mniej niż 100 st. C. Podgrzewanie w niższej temperaturze sprawi, że czekolada najpierw się rozpuści, a dopiero potem zacznie karmelizować. Cały proces trwa jednak wtedy znacznie dłużej - nawet do godziny. Czekoladę rozpuszczoną należy podczas karmelizacji regularnie mieszać szpatułką - na przykład co 10 min, kontrolując jednocześnie stopień karmelizacji.
Przepis na krem z palonej białej czekolady
SKŁADNIKI
- 100 g palonej białej czekolady
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36%
- 150 g mascarpone
- 1 plaska łyżeczka żelatyny
- 5 łyżek mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paloną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka i odstawić do przestygnięcia. Żelatynę rozprowadzić w zimnym mleku i gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła. Ostudzić.
- Ser mascarpone zmiksować z rozpuszczoną paloną czekoladą. Najlepiej przez chwilę miksować sam ser, a potem nie przerywając mieszania cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną czekoladę.
- Śmietanę ubić. Aby mieć pewność że wyjdzie nam idealna bita śmietana najlepiej schłodzić nie tylko śmietanę, ale także naczynie w którym będziemy ją ubijać, a nawet końcówki miksera.
- Do ubitej śmietany dodawać porcjami mascarpone z czekoladą i mieszać na najmniejszych obrotach miksera lub delikatnie, ale dokładnie łyżką.
- Do przestudzonej płynnej żelatyny dodać 1-2 łyżki kremu i wymieszać. Następnie dołożyć resztę kremu i połączyć dokładnie.