Ciasto DRAPACZ CHMUR - warstwowy deser na herbatnikach, łatwy, pyszny i bez pieczenia!

Drapacz chmur
Autor: Shutterstock Drapacz chmur to bardzo łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia.
łatwy
35 min
10

Ciasto DRAPACZ CHMUR przygotowuję z półproduktów, dzięki czemu jest gotowe w kilka chwil. Jeśli mam wcześniej ugotowany i wystudzony budyń, to jestem w stanie zrobić je nawet w 20 minut, choć ostateczny efekt wygląda na dużo bardziej praco- i czasochłonny.

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania herbatników jasnych
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 1 puszka masy krówkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szklance zimnego mleka dokładnie rozrobić proszek budyniowy.
  • 3 szklanki mleka zagotować z cukrem, dokładnie mieszając, aby cukier się rozpuścił całkowicie.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszyć pod nim ogień do minimum, wlać roztwór budyniu i wymieszać.
  • Podgrzewać jeszcze przez chwilę, aż budyń zgęstnieje i zacznie "puszczać oczka". Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć mikserem, aż będzie jasne i puszyste, nie przerywając miksowania dodawać do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
  • Na koniec dodać masę krówkową i sok z cytryny i zmiksować do połączenia.
  • Połowe biszkoptów pokruszyć grubiej, resztę dośc drobno.
  • Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Papier do pieczenia się wywija? Sprawdź, jak go ujarzmić
  • Na spodzie tortownicy ułożyć warstwę herbatników, posmarować połową dżemu i wyłożyć jedną trzecią kremu i przykryć połową pokruszonych biszkoptów.
  • Wyłożyć kolejną warstwę kremu, na krem ułożyć herbatniki i posmarować je resztą dżemu. 
  • Na wierzch wyłożyć resztę kremu i całe ciasto obsypać pokruszonymi biszkoptami. Udekorować świeżymi owocami.
  • Ciasto wstawić do lodówki, aby się ścisnęło.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

Polecamy też:

Ciasta z kremem - 15 przepisów ze zdjęciami

Galeria: Ciasta bez pieczenia - 13 przepisów na ciasta na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej