Ciasto DRAPACZ CHMUR - warstwowy deser na herbatnikach, łatwy, pyszny i bez pieczenia!
2022-01-23
łatwy
35 min
10
Ciasto DRAPACZ CHMUR przygotowuję z półproduktów, dzięki czemu jest gotowe w kilka chwil. Jeśli mam wcześniej ugotowany i wystudzony budyń, to jestem w stanie zrobić je nawet w 20 minut, choć ostateczny efekt wygląda na dużo bardziej praco- i czasochłonny.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania herbatników jasnych
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- Krem:
- 4 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 cytryna
- 1 puszka masy krówkowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szklance zimnego mleka dokładnie rozrobić proszek budyniowy.
- 3 szklanki mleka zagotować z cukrem, dokładnie mieszając, aby cukier się rozpuścił całkowicie.
- Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszyć pod nim ogień do minimum, wlać roztwór budyniu i wymieszać.
- Podgrzewać jeszcze przez chwilę, aż budyń zgęstnieje i zacznie "puszczać oczka". Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć mikserem, aż będzie jasne i puszyste, nie przerywając miksowania dodawać do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
- Na koniec dodać masę krówkową i sok z cytryny i zmiksować do połączenia.
- Połowe biszkoptów pokruszyć grubiej, resztę dośc drobno.
- Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Papier do pieczenia się wywija? Sprawdź, jak go ujarzmić
- Na spodzie tortownicy ułożyć warstwę herbatników, posmarować połową dżemu i wyłożyć jedną trzecią kremu i przykryć połową pokruszonych biszkoptów.
- Wyłożyć kolejną warstwę kremu, na krem ułożyć herbatniki i posmarować je resztą dżemu.
- Na wierzch wyłożyć resztę kremu i całe ciasto obsypać pokruszonymi biszkoptami. Udekorować świeżymi owocami.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby się ścisnęło.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Polecamy też:
Ciasta z kremem - 15 przepisów ze zdjęciami