Bezglutenowe ciasto czekoladowe - prosty przepis na zdrowe słodkości
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jesteś w grupie osób uczulonych na gluten bądź cierpisz na celiakię? Nie musisz odmawiać sobie wszystkich potraw. Nietolerancja na gluten jest coraz bardziej popularna i rynek zapewnia konsumentom coraz szerszą gamę produktów. Jeśli lubisz słodkości, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Oto przepis na pyszne BEZGLUTENOWE ciasto czekoladowe.
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 150 g brązowego cukry
- 200 g deserowej czekolady
- 5 jajek
- szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnuszku rozpuść masło i połamaną w kostki czekoladę. Odstaw aż ostygnie.
- Oddziel białka od żółtek.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianie.
- Do żółtek dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj do żółtek masę czekoladową - powoli, jednocześnie miksując.
- Na koniec łyżką, nie używając miksera delikatnie dodaj białka do pozostałej masy.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej delikatnie masę.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto i piecz około 55 minut.