Bezglutenowe ciasto czekoladowe - prosty przepis na zdrowe słodkości

2021-03-29
Czekolada
Autor: pixabay.com Ciasto bez dodatku mąki może być równie smaczne jak tradycyjne wypieki.
łatwy
20 min
4

Jesteś w grupie osób uczulonych na gluten bądź cierpisz na celiakię? Nie musisz odmawiać sobie wszystkich potraw. Nietolerancja na gluten jest coraz bardziej popularna i rynek zapewnia konsumentom coraz szerszą gamę produktów. Jeśli lubisz słodkości, mamy coś w sam raz dla Ciebie! Oto przepis na pyszne BEZGLUTENOWE ciasto czekoladowe.

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 150 g brązowego cukry
  • 200 g deserowej czekolady
  • 5 jajek
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnuszku rozpuść masło i połamaną w kostki czekoladę. Odstaw aż ostygnie.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianie.
  • Do żółtek dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj do żółtek masę czekoladową - powoli, jednocześnie miksując.
  • Na koniec łyżką, nie używając miksera delikatnie dodaj białka do pozostałej masy.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej delikatnie masę.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni, włóż ciasto i piecz około 55 minut.