Zrób w domu ten deser z XVII-wiecznej Anglii. Pyszny, lekki i orzeźwiający

Zrób w domu ten deser z XVII-wiecznej Anglii. Pyszny, lekki i orzeźwiający
Autor: Shutterstock.com Zrób w domu ten deser z XVII-wiecznej Anglii. Pyszny, lekki i orzeźwiający
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszny, cytrynowy deser o kremowej konsystencji i orzeźwiającym smaku. Cytrynowy syllabub, czyli tradycyjny angielski deser to strzał w 10. Jest prosty do przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować.

Deser, który szybko podbije serca. Pyszny i prosty

Ten deser to prawdziwa klasyka angielskiej kuchni. Jego historię można prześledzić aż do XVII wieku. Ten deser powstaje na bazie cukru, śmietanki, wina i cytrusów. Dzięki temu powstaje nam przepyszny, jedwabisty i lekki krem.

Co ciekawe, niegdyś robiło się ten deser poprzez dolewanie wina lub cydru do mleka prosto od krowy. Wówczas tworzyły się nam dwie warstwy: piankowa góra i klarowny płyn pod spodem.

Dzięki dodatkowi cytryny w tym deserze staje się on świeży i lekki. Jest to perfekcyjne przełamanie słodyczy i ciężkości śmietany, będąc przy tym idealnym komplementem dla dodawanego przez nas wina. Kwaskowość pozwala również nieco zagęścić śmietankę, dzięki czemu deser otrzymuje konsystencję niemal taką jak mus, a to bez dodatku żelatyny.

Jeśli nie chcemy dodawać alkoholu do naszego deseru możemy zamienić go na sok jabłkowy, choć niestety nie będzie wtedy smakował już tak samo. Ten deser najlepiej podawać ze świeżymi owocami, ale możemy dorzucić również pokruszone herbatniki lub biszkopty.

SKŁADNIKI

  • 250 ml śmietanki kremówki min. 36 proc.
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna 
  • 60 ml białego wina słodkiego
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytrynę myjemy.
  • Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny.
  • W misce umieszczamy śmietankę, cukier, sok i skórę z cytryny oraz wino.
  • Całość ubijamy, aż masa stanie się puszysta.
  • Przekładamy do pucharków.
  • Dekorujemy świeżymi owocami.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej