Zostało panettone? Ten ciepły pudding to najlepsze, co możesz z nim zrobić

2025-12-28 13:55

Wykorzystaj świąteczne ciasto. Ten aromatyczny pudding z panettone to idealny sposób na deser, który zachwyci każdego. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się tym smakiem świąt. Przygotuj ten pudding, a cała rodzina będzie sie nim zajadać.

Zostało panettone? Ten ciepły pudding to najlepsze, co możesz z nim zrobić

i

Autor: Vm2002/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Pudding, który pokochasz. Wystarczy kilka składników

Pudding z panettone to prawdziwa gratka dla fanów słodyczy. Samo w sobie panettone to popularny włoski deser świąteczny. Jeśli chcemy dowiedzieć się jak go przygotować, możemy skorzystać z naszego przepisu. A jeśli zostanie nam go po świętach? Wystarczy przygotować ten pyszny pudding.

Panettone to idealna baza. Jest maślane, puszyste i już zawiera w sobie bakalie, dzięki czemu jest naprawdę przepyszną podstawą, która doskonale smakuje. Nawet kiedy podeschnie z zewnątrz, to po zapieczeniu staje się kremowe w środku i lekko chrupiące na górze.

Nie wyrzucaj - wykorzystaj. Deser po czerstwym cieście

To idealny sposób na wykorzystanie ciasta, którego nie zjedliśmy podczas świąt. Zamiast marnować i wyrzucać, wystarczy po prostu trochę kreatywności. Ten pudding nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest prosty do przygotowania.

Choć możemy go podawać samodzielnie, to świetnie pasować będą do niego:

Ten przepis jest prosty, elastyczny i idealny dla każdego. Tego naprawdę warto spróbować choć raz.

SKŁADNIKI

  • ok. 300–400 g panettone (lekko czerstwego)
  • 400 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła 
  • Opcjonalnie:
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • płatki migdałów
  • skórka pomarańczowa
  • odrobina rumu lub likieru pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Panettone kroimy w grubą kostkę.
  • Układamy w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej.
  • W misce mieszamy jajka, mleko, śmietankę, cukier, wanilię i przyprawy (oraz alkohol jak chcemy).
  • Zalewamy panettone masą i delikatnie dociskamy.
  • Odstawiamy na około 15 minut.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
  • Po wyciągnięciu odstawiamy na ok. 10 minut.
Ciasto mandarynkowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...