Gruszki w sosie waniliowym: szybki i wykwintny deser
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Przepis na gruszki w sosie waniliowym to pomysł na doskonały, zdrowy i lekkostrawny deser owocowy. Takie słodkości można też śmiało serwować gościom podczas domowych przyjęć.
SKŁADNIKI
- 4 duże gruszki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj z przekrojoną laską wanilii i resztą cukru.
- Do gotującego się mleka wlej syrop i zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając, zagotuj.
- Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.