Gruszki w sosie waniliowym: szybki i wykwintny deser

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Gruszki w sosie waniliowym
Autor: photos.com Gruszki w sosie waniliowym mogą np. zamykać menu eleganckiej kolacji
łatwy
25 min
4

Przepis na gruszki w sosie waniliowym to pomysł na doskonały, zdrowy i lekkostrawny deser owocowy. Takie słodkości można też śmiało serwować gościom podczas domowych przyjęć.

SKŁADNIKI

  • 4 duże gruszki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z małą ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj z przekrojoną laską wanilii i resztą cukru.
  • Do gotującego się mleka wlej syrop i zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając, zagotuj.
  • Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
miesięcznik Zdrowie