Zdrowy, smaczny i czekoladowy. Ten deser przygotujesz w 5 minut

Zdrowy, smaczny i czekoladowy. Ten deser przygotujesz w 5 minut
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz ochotę na smaczny deser, po którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia? Ten prost pudding czekoladowy z nasionami chia przygotowujesz wieczorem, a rano masz gotowy już pyszny deser. Prosty i niezawodny sposób na coś słodkiego.

Deser z nasionami chia. Smak, przy którym się nie napracujesz

Wstajesz rano a w lodówce już czeka na ciebie przepyszny, czekoladowy pudding z nasionami chia - brzmi dobrze? No to ten przepis sprawdzi się dla ciebie idealnie. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Smak i prostota to duet dla każdego.

Nasiona chia pochłaniają nawet 10–12 razy więcej płynu niż same ważą. W kontakcie z mlekiem pęcznieją i otaczają się żelową otoczką - dzięki temu całość gęstnieje, tworząc konsystencję budyniu. Dzięki kakao natomiast nasz pudding będzie miał wspaniale czekoladowy smak, a odrobina syropu klonowego nada mu wspaniałej słodyczy.

Ten deser jest nie tylko szybki i prosty w przygotowaniu, ale również wygodny. Wystarczy poświęcić kilka minut wieczorem, by rano móc się rozkoszować przepyszną słodkością. No i oczywiście nie zaszkodzi również fakt, że jest to zdrowy deser.

Chia są źródłem błonnika, kwasów omega-3, białka i minerałów (jak wapń, magnez). Co więcej, jeśli chcemy możemy zamienić mleko krowie na owsiane, kokosowe czy migdałowe. Zaszaleć możemy również z dodatkami.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki kakao
  • 1–2 łyżki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Do podania (opcjonalnie): świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy, granola, kostka gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce dokładnie mieszamy mleko, kakao, syrop klonowy, wanilię i sól.
  • Kiedy kakao całkowicie się rozpuści, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy na 10 minut i mieszamy jeszcze raz.
  • Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Podajemy rano z ulubionymi dodatkami.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej