Zdrowy, smaczny i czekoladowy. Ten deser przygotujesz w 5 minut

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz ochotę na smaczny deser, po którym nie będziesz mieć wyrzutów sumienia? Ten prost pudding czekoladowy z nasionami chia przygotowujesz wieczorem, a rano masz gotowy już pyszny deser. Prosty i niezawodny sposób na coś słodkiego.
Deser z nasionami chia. Smak, przy którym się nie napracujesz
Wstajesz rano a w lodówce już czeka na ciebie przepyszny, czekoladowy pudding z nasionami chia - brzmi dobrze? No to ten przepis sprawdzi się dla ciebie idealnie. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Smak i prostota to duet dla każdego.
Nasiona chia pochłaniają nawet 10–12 razy więcej płynu niż same ważą. W kontakcie z mlekiem pęcznieją i otaczają się żelową otoczką - dzięki temu całość gęstnieje, tworząc konsystencję budyniu. Dzięki kakao natomiast nasz pudding będzie miał wspaniale czekoladowy smak, a odrobina syropu klonowego nada mu wspaniałej słodyczy.
Ten deser jest nie tylko szybki i prosty w przygotowaniu, ale również wygodny. Wystarczy poświęcić kilka minut wieczorem, by rano móc się rozkoszować przepyszną słodkością. No i oczywiście nie zaszkodzi również fakt, że jest to zdrowy deser.
Chia są źródłem błonnika, kwasów omega-3, białka i minerałów (jak wapń, magnez). Co więcej, jeśli chcemy możemy zamienić mleko krowie na owsiane, kokosowe czy migdałowe. Zaszaleć możemy również z dodatkami.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 1–2 łyżki syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Do podania (opcjonalnie): świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy, granola, kostka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce dokładnie mieszamy mleko, kakao, syrop klonowy, wanilię i sól.
- Kiedy kakao całkowicie się rozpuści, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na 10 minut i mieszamy jeszcze raz.
- Przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
- Podajemy rano z ulubionymi dodatkami.