Z mrożonych wiśni i czekolady robię znakomity deser. Za każdym razem goście są oczarowani

mus czekoladowy z wiśniami
Autor: Shutterstock Najlepszy deser zrobisz z czekolady i wiśni. Ten przepyszny mus podbije każde podniebienie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Rozpływający się w ustach wyborny mus czekoladowy z dodatkiem wiśni oczaruje smakiem każdego. Ten pyszny i efektowny deser pasuje na każdą okazję i zawsze robi wrażenie. Jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy i przepyszny mus czekoladowy z wiśniami.

Co dodać do musu czekoladowego?

Mus czekoladowy to deser, który sprawdza się zawsze. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko pięć produktów, które są w sklepach przez cały rok. Nie trzeba czekać, aż zacznie się sezon na wiśnie, ponieważ w tym przepisie wykorzystuje się mrożone owoce. Co jeszcze jest potrzebne, aby zrobić domowy mus czekoladowy z wiśniami?

Lista składników niezbędnych do przygotowania domowego musu o smaku czekolady nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić mus czekoladowy z wiśniami?

Przepis na domowy mus czekoladowy wzbogacony wiśniami nie jest trudny. To łatwy przepis na pyszny i efektowny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkową zaletą tej receptury jest czas przygotowania. Deser nie jest czasochłonny, ale trzeba poczekać aż schłodzi się w lodówce. Mrożonych wiśni nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Jak więc robi się smakowity mus z gorzkiej czekolady i wiśni? Ten zachwycające deser nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Przekonajcie się sami i poznajcie skrócony przepis.

  • 1. krok – podgrzanie wiśni z cukrem i syropem amaretto
  • 2. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
  • 3. krok – ubicie serka mascarpone i połączenie z czekoladą
  • 4. krok – przełożenie musu do pucharków lub szklaneczek i nałożenie wiśni
  • 5. krok – schłodzenie musu czekoladowego z wiśniami w lodówce

Jak długo można przechowywać domowy mus czekoladowy w lodówce?

Mus czekoladowy to deser, który można przygotować z wyprzedzeniem. Gotowy mus należy przykryć folią spożywczą lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Tak zabezpieczony mus wstawia się do lodówki. Świeżość zachowa do maksymalnie trzech dni. Trzeba jednak pamiętać, aby wiśni nie mieszać z czekoladowym deserem. Owoce należy przechowywać oddzielnie i nałożyć na mus dopiero przed podaniem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml syropu amaretto
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mrożone wiśnie przełożyć do garnka. Wsypać cukier i wlać syrop. Podgrzewać, aż woda odparuje.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mascarpone ubić, a następnie delikatnie wlać roztopioną czekoladę. Miksować do połączenia składników.
  • Mus przełożyć do pucharków lub małych szklanek i nałożyć porcję wiśni. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Podawać na deser na różne okazje i nie tylko. Wierzch można posypać startą czekoladą.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej