Wyglądają jak dekoracje, smakują jak marzenie. Zrób te świąteczne wianki

2025-12-12 14:46

10 minut wystarczy, by przygotować tą przepiękną, świąteczną, słodką przekąskę. Te wianuszki z płatków kukurydzianych to prosty sposób na słodkości, które przy okazji służą jako przepiękna dekoracja. Zachwyć wszystkich tymi wspaniałymi wianuszkami.

Wyglądają jak dekoracje, smakują jak marzenie. Zrób te świąteczne wianki

i

Autor: Elena Shashkina/ Shutterstock
łatwy
15 min
18

Dieta wegetariańska

Pięknie wyglądają i super smakują. Każdy będzie zachwycony

Te wianuszki to nie tylko ciekawy smak, ale również niesamowity urok. To piękne zielone wianuszki, które super smakują, a przy okazji idealnie zdobią nasz stół wigilijny. To przepis, który można przygotować w kilka chwil, a sprawi, że każdy z nas poczuje świąteczną radość.

Ten przepis swoją inspirację czerpie z Rice Krispies Treats. Jest to klasyk, jeśli chodzi o łakocie bez pieczenia, wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się czymś naprawdę wspaniałym. To połączenie chrupkości płatków, lepkiej bazy i niesamowitego świątecznego wyglądu.

Miód czy pianki? Wybór zależy od nas

Jeśli nie możemy wybrać pomiędzy piankami a miodem, to tak:

  • Pianki dają bardziej ciągnący się efekt
  • Miód sprawia, że będą ona bardziej domowe, mniej słodkie i prostsze do "ogarnięcia".

Wybór jednak całkowicie należy do nas.

Takie wianuszki możemy przechowywać nawet do 5 dni w pojemniku. Nie kruszą się, nie miękną i nie tracą koloru. To idealny pomysł na przekąskę, która pięknie wygląda a przy okazji ciekawie smakuje. Chrupiąca, karmelowa słodycz, nie tylko dla najmłodszych.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki masła
  • 40 g pianek lub 1/3 szklanki miodu
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego 
  • czerwone dekoracje: cukrowe kuleczki, posypka, mini M&M’s itp.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy pianki albo miód i mieszamy, aż masa będzie gładka.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropli zielonego barwnika.
  • Wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, by ich nie połamać.
  • Na papier do pieczenia wykładamy porcje masy i formujemy małe okręgi z dziurką w środku.
  • Szybko dekorujemy czerwonymi cukierkami.
  • Odstawiamy w chłodne miejsce na około 20 minut.
  • Kiedy całkowicie zastygną, możemy przełożyć je do piekarnika.
Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...