Wyglądają jak dekoracje, smakują jak marzenie. Zrób te świąteczne wianki
10 minut wystarczy, by przygotować tą przepiękną, świąteczną, słodką przekąskę. Te wianuszki z płatków kukurydzianych to prosty sposób na słodkości, które przy okazji służą jako przepiękna dekoracja. Zachwyć wszystkich tymi wspaniałymi wianuszkami.
i
Dieta wegetariańska
Pięknie wyglądają i super smakują. Każdy będzie zachwycony
Te wianuszki to nie tylko ciekawy smak, ale również niesamowity urok. To piękne zielone wianuszki, które super smakują, a przy okazji idealnie zdobią nasz stół wigilijny. To przepis, który można przygotować w kilka chwil, a sprawi, że każdy z nas poczuje świąteczną radość.
Ten przepis swoją inspirację czerpie z Rice Krispies Treats. Jest to klasyk, jeśli chodzi o łakocie bez pieczenia, wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się czymś naprawdę wspaniałym. To połączenie chrupkości płatków, lepkiej bazy i niesamowitego świątecznego wyglądu.
Miód czy pianki? Wybór zależy od nas
Jeśli nie możemy wybrać pomiędzy piankami a miodem, to tak:
- Pianki dają bardziej ciągnący się efekt
- Miód sprawia, że będą ona bardziej domowe, mniej słodkie i prostsze do "ogarnięcia".
Wybór jednak całkowicie należy do nas.
Takie wianuszki możemy przechowywać nawet do 5 dni w pojemniku. Nie kruszą się, nie miękną i nie tracą koloru. To idealny pomysł na przekąskę, która pięknie wygląda a przy okazji ciekawie smakuje. Chrupiąca, karmelowa słodycz, nie tylko dla najmłodszych.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 3 łyżki masła
- 40 g pianek lub 1/3 szklanki miodu
- kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
- czerwone dekoracje: cukrowe kuleczki, posypka, mini M&M’s itp.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy pianki albo miód i mieszamy, aż masa będzie gładka.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropli zielonego barwnika.
- Wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy delikatnie, by ich nie połamać.
- Na papier do pieczenia wykładamy porcje masy i formujemy małe okręgi z dziurką w środku.
- Szybko dekorujemy czerwonymi cukierkami.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na około 20 minut.
- Kiedy całkowicie zastygną, możemy przełożyć je do piekarnika.