Wegańska pascha z orzechów nerkowca - bezmleczna, bezglutenowa
Bezglutenowa pascha z bakaliami to idealny pomysł na świąteczne danie dla wszystkich alergików. Przepis na słodki deser z mleka migdałowego z dodatkiem orzechów nerkowca i aromatycznych skórek kandyzowanych skusi niejednego łasucha. Podajemy sposób przygotowania wegańskiej paschy.
SKŁADNIKI
- 200 g orzechów nerkowca
- 50 ml mleka migdałowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- 30 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Orzechy nerkowca przepłucz na sicie, namocz i zostaw na noc aby zmiękły. Po minimum 12 godzinach odsącz orzechy z wody i zmiksuj je w blenderze.
Mleko migdałowe podgrzej z cukrem w rondlu i mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia.
Dodaj wystudzone mleko migdałowe do masy z orzechów i zmiksuj ponownie, aby uzyskać gładką konsystencję zmielonego sera.
Cytrynę wyszoruj dobrze, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórę.
Rodzynki sparz i ostudź.
Do masy z nerkowców dodaj sok z cytryny i bakalie. Wszystko wymieszaj i przełóż do miseczki lub foremki do deserów, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie przełóż paschę na talerz, pomagając sobie nożem. Ozdób deser pozostałymi bakaliami i podawaj schłodzoną.