Wegańska pascha z orzechów nerkowca - bezmleczna, bezglutenowa

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Pascha wielkanocna
Autor: thinkstockphotos.com Pascha
łatwy
60 min
4

Bezglutenowa pascha z bakaliami to idealny pomysł na świąteczne danie dla wszystkich alergików. Przepis na słodki deser z mleka migdałowego z dodatkiem orzechów nerkowca i aromatycznych skórek kandyzowanych skusi niejednego łasucha. Podajemy sposób przygotowania wegańskiej paschy.

SKŁADNIKI

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 50 ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
  • 30 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Orzechy nerkowca przepłucz na sicie, namocz i zostaw na noc aby zmiękły. Po minimum 12 godzinach odsącz orzechy z wody i zmiksuj je w blenderze.

    Mleko migdałowe podgrzej z cukrem w rondlu i mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści i odstaw do wystudzenia.

    Dodaj wystudzone mleko migdałowe do masy z orzechów i zmiksuj ponownie, aby uzyskać  gładką konsystencję zmielonego sera.

    Cytrynę wyszoruj dobrze, sparz wrzątkiem i zetrzyj z niej skórę.

    Rodzynki sparz i ostudź.

    Do masy z nerkowców dodaj sok z cytryny i bakalie. Wszystko wymieszaj i przełóż do miseczki lub foremki do deserów, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Po tym czasie przełóż paschę na talerz, pomagając sobie nożem. Ozdób deser pozostałymi bakaliami i podawaj schłodzoną.

Dorota Kalita-Typa