Truskawkowiec na biszkoptach [z galaretką, bez pieczenia]
2022-06-06
łatwy
35 min
4
Truskawkowiec w wyglądzie i przygotowaniu bardziej przypomina sernik na zimno, niż ciasto. Kusi kolorem, zapachem i prezencją. Trudno sobie odmówić kawałka tego najprostszego na świecie ciasta z truskawkami i galaretką.
SKŁADNIKI
- 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
- 1 kostka masła (200 g)
- 0,5 kg truskawek (mogą być gorsze z wyglądu)
- 1 banan
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 szkl. ładnych truskawek (ewentualnie inne owoce: borówki, maliny itp.)
- 2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 2 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, dodać masło. Mieszać, aż tłuszcz się rozpuści. Wkroić banana, dodać pół kg truskawek, zmiksować. Odstawić do wystudzenia.
- Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wlać tężejącą masę truskawkowo-bananową, wyrównać.
- Wstawić na 15 minut do lodówki.
- Ostatnią galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
- Tortownicę wyjąć z lodówki i ułożyć na stężałej masie truskawki pokrojone na połówki lub też inne owoce, zalać tężejącą galaretką. Brzegi udekorować płatkami.
- Odstawić na 2,5 godziny do lodówki.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?