Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie [przepis na deser]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Truskawki w czekoladzie to łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny i wytworny deser. Jeśli chcesz zrobić wrażenie, podaj do niego szampana lub wino musujące.
SKŁADNIKI
- 500 g dojrzałych, jędrnych truskawek
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłucz, delikatnie osusz, pozostawiając szypułki.
Czekoladę pokrusz do garnuszka, dodaj śmietanę. Garnek ustaw na naczyniu z wrzącą wodą i mieszając, rozpuść czekoladę, uważając, by się nie zagotowała (w przeciwnym razie straci połysk!).
Czekoladę nieco przestudź, tak by pozostała płynna, ale nie była już gorąca.
Truskawki zanurzaj do połowy w czekoladzie, trzymając je za szypułki, odkładaj czubkami do góry na kratkę kuchenną, aby czekolada zastygła.