Truskawki maczane w czekoladzie - prosty przepis na Walentynki
      2022-02-14
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          10 min
      
      
        
          4
      
    Truskawki maczane w czekoladzie to słodka przekąska, po którą mogą sięgnąć nawet osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Zwłaszcza w Walentynki - szczególne święto, w którym słodkości odgrywają niebanalną rolę.
SKŁADNIKI
- 2 kostki (3 g każda) gorzkiej lub deserowej czekolady posiekanej na kawałki
 - pół łyżeczki bitej śmietany
 - odrobina olejku migdałowego
 - 8 truskawek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanej miarki lub miseczki włóż czekoladę i śmietanę. Podgrzewaj w mikrofalówce nastawionej na średnią moc przez 1 minutę lub do czasu, aż czekolada się stopi, po 30 sekundach zamieszaj.
 - Następnie dodaj olejek migdałowy, wymieszaj i masę lekko ostudź.
 - Zanurz każdą truskawkę w roztopionej czekoladzie, pozwalając, żeby nadmiar spłynął z powrotem do miski. truskawki układaj na woskowanym papierze. Kiedy wszystkie będą gotowe, umieść je w lodówce na około 15 minut, dopóki czekolada nie stężeje.
 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę