Truskawki maczane w czekoladzie - prosty przepis na Walentynki

2022-02-14
Truskawki maczane w czekoladzie
Autor: Shutterstock Czekoladowe fondue, czyli truskawki maczane w czekoladzie to zmysłowy deser, którym można delektować się w zwolnionym tempie. 
łatwy
10 min
4

Truskawki maczane w czekoladzie to słodka przekąska, po którą mogą sięgnąć nawet osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Zwłaszcza w Walentynki - szczególne święto, w którym słodkości odgrywają niebanalną rolę.

SKŁADNIKI

  • 2 kostki (3 g każda) gorzkiej lub deserowej czekolady posiekanej na kawałki
  • pół łyżeczki bitej śmietany
  • odrobina olejku migdałowego
  • 8 truskawek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szklanej miarki lub miseczki włóż czekoladę i śmietanę. Podgrzewaj w mikrofalówce nastawionej na średnią moc przez 1 minutę lub do czasu, aż czekolada się stopi, po 30 sekundach zamieszaj.
  • Następnie dodaj olejek migdałowy, wymieszaj i masę lekko ostudź.
  • Zanurz każdą truskawkę w roztopionej czekoladzie, pozwalając, żeby nadmiar spłynął z powrotem do miski. truskawki układaj na woskowanym papierze. Kiedy wszystkie będą gotowe, umieść je w lodówce na około 15 minut, dopóki czekolada nie stężeje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę