Truskawki maczane w czekoladzie - prosty przepis na Walentynki
2022-02-14
łatwy
10 min
4
Truskawki maczane w czekoladzie to słodka przekąska, po którą mogą sięgnąć nawet osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Zwłaszcza w Walentynki - szczególne święto, w którym słodkości odgrywają niebanalną rolę.
SKŁADNIKI
- 2 kostki (3 g każda) gorzkiej lub deserowej czekolady posiekanej na kawałki
- pół łyżeczki bitej śmietany
- odrobina olejku migdałowego
- 8 truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szklanej miarki lub miseczki włóż czekoladę i śmietanę. Podgrzewaj w mikrofalówce nastawionej na średnią moc przez 1 minutę lub do czasu, aż czekolada się stopi, po 30 sekundach zamieszaj.
- Następnie dodaj olejek migdałowy, wymieszaj i masę lekko ostudź.
- Zanurz każdą truskawkę w roztopionej czekoladzie, pozwalając, żeby nadmiar spłynął z powrotem do miski. truskawki układaj na woskowanym papierze. Kiedy wszystkie będą gotowe, umieść je w lodówce na około 15 minut, dopóki czekolada nie stężeje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę