Tort ptasie mleczko - pyszny tort bez pieczenia

Tort ptasie mleczko
Autor: Shutterstock Tort ptasie mleczko prezentuje się niezwykle elegancko.
łatwy
0 min
4

Tort ptasie mleczko jest delikatny, lekki i mocno śmietankowy. Charakteru nadaje mu idealnie gładka, aksamitna smaku polewa czekoladowa. Razem tworzą duet idealny.

SKŁADNIKI

  • 8 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • aromat śmietankowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 ml wrzątku
  •  
  • Polewa czekoladowa:
  • 6 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie śmietanki 36%
  • łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Białka ubij na pianę mikserem, po ok 3 minutach dodaj łyżkę cukru, a gdy się całkiem rozpuści, dodawaj kolejne.
  • Kiedy dodasz już cały cukier, wlej do piany sok z cytryny i aromat, a na koniec przestudzoną żelatynę.
  • Wymieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera. Wylej masę do do torownicy.
  • W rondelku rozgrzej śmietanę wymieszaną z masłem, kakao i cukrem.
  • Podgrzewaj cały czas mieszając. Rozetrzyj dokładnie wszystkie grudki.
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  • Polewę przestudź i wylej na śmietankową piankę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej