Tort ptasie mleczko - pyszny tort bez pieczenia
2022-01-10
łatwy
0 min
4
Tort ptasie mleczko jest delikatny, lekki i mocno śmietankowy. Charakteru nadaje mu idealnie gładka, aksamitna smaku polewa czekoladowa. Razem tworzą duet idealny.
SKŁADNIKI
- 8 białek
- szklanka drobnego cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- aromat śmietankowego
- 3 łyżki żelatyny
- 150 ml wrzątku
- Polewa czekoladowa:
- 6 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- opakowanie śmietanki 36%
- łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na pianę mikserem, po ok 3 minutach dodaj łyżkę cukru, a gdy się całkiem rozpuści, dodawaj kolejne.
- Kiedy dodasz już cały cukier, wlej do piany sok z cytryny i aromat, a na koniec przestudzoną żelatynę.
- Wymieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera. Wylej masę do do torownicy.
- W rondelku rozgrzej śmietanę wymieszaną z masłem, kakao i cukrem.
- Podgrzewaj cały czas mieszając. Rozetrzyj dokładnie wszystkie grudki.
- Na koniec dodaj rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Polewę przestudź i wylej na śmietankową piankę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę