Tort opera - przepis na klasyczny fracuski smakołyk
2021-03-29

średni
0 min
4
Są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy tort świata. Migdałowy biszkopt, kawowa masa i czekolada - trio doskonałe. Jego przygotowanie wymaga nieco zachodu, ale zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie.
SKŁADNIKI
- Migdałowy spód:
- 3 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g zmielonych migdałów
- 120 g cukru pudru
- 3 jajka
- 35 g mąki pszennej
- 20 g roztopionego masła
- Masa kawowa:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kawy espresso
- 200 g cukru pudru
- 30 ml wody
- Syrop kawowy:
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Odrobina rumu lub zapachu rumowego
- Masa czekoladowa:
- 125 ml śmietany kremówki
- 125 ml mleka
- 250 g gorzkiej czekolady
- 35 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto: 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać żółtka, całość dokładnie zmiksować.
- Dodać zmielone migdały, stopione masło i mąkę, wymieszać delikatnie. Ubić pozostałe 3 białka z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Trzy formy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy równe części i wylać na formy, równo rozsmarować. Piekarnik rozgrzać do 220 ºC. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.
- Przygotować masę kawową: cukier rozpuścić w wodzie i podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje i powstanie syrop. Jajko ubić i dodać do niego stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć z zaparzoną kawą i dodać wystudzonej masy jajecznej. Gotową masę włożyć do lodówki.
- Masa czekoladowa: śmietanę i mleko podgrzać, aż będzie gorące, dodać czekoladę i masła. Mieszać do momentu, aż całość się stopi i powstanie gładki, gęsty krem.
- Syrop kawowy: Zagotować wodę z cukrem, dodać kawę, dokładnie wymieszać. Doprawić rumem.
- Ułożyć warstwowo tort: na spód tortownicy włożyć migdałowy spód, nasączyć biszkopt syropem rumowo-kawowym. Posmarować masą czekoladową. Przełożyć kolejnym nasączonym blatem i rozsmarować na nim masę kawową. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, nasączyć syropem i polać masą czekoladową.
- Wstawić do lodówki na ok 30-40 min.