Tiramisu z rabarbarem i truskawkami - nie sposób mu się oprzeć

2021-03-29
Tiramisu z rabarbarem i truskawkami - nie sposób mu się oprzeć
Autor: Shutterstock Tiramisu z rabarbarem i truskawkami smakuje obłędnie.
łatwy
60 min
4

Tiramisu w nieco alternatywnej wersji. przepyszny włoski deser na bazie biszkoptów i sera mascarpone w lekkiej, wiosennej wersji - ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 1 paczka biszkoptów
  • 5 łyżek syropu truskawkowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek likieru pomarańczowego
  • 0,5 kg mascarpone
  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojony na nieduże kawałki rabarbar ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem syropu truskawkowego.
  • Gdy rabarbar będzie miękki, dodaj truskawki i połowę cukru, wymieszaj, gotuj jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Odstaw masę do ostygnięcia.
  • Mascarpone zmiksuj z twarogiem i resztą cukru.
  • Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż biszkoptami, ciasteczka skrop likierem. Rozsmaruj na nich połowę masy owocowej.
  • Na masie owocowej rozłóż połowę masy serowej. Następnie ułóż kolejną porcję biszkoptów, masę owocową i serową.
  • Wierzch udekoruj truskawkami. Wstaw deser na godzinę do lodówki.