Tiramisu z rabarbarem i truskawkami - nie sposób mu się oprzeć
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tiramisu w nieco alternatywnej wersji. przepyszny włoski deser na bazie biszkoptów i sera mascarpone w lekkiej, wiosennej wersji - ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 1 paczka biszkoptów
- 5 łyżek syropu truskawkowego
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżek likieru pomarańczowego
- 0,5 kg mascarpone
- 250 g twarogu
- 2 łyżki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojony na nieduże kawałki rabarbar ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem syropu truskawkowego.
- Gdy rabarbar będzie miękki, dodaj truskawki i połowę cukru, wymieszaj, gotuj jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Odstaw masę do ostygnięcia.
- Mascarpone zmiksuj z twarogiem i resztą cukru.
- Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż biszkoptami, ciasteczka skrop likierem. Rozsmaruj na nich połowę masy owocowej.
- Na masie owocowej rozłóż połowę masy serowej. Następnie ułóż kolejną porcję biszkoptów, masę owocową i serową.
- Wierzch udekoruj truskawkami. Wstaw deser na godzinę do lodówki.