Tiramisu podkręcam tym sezonowym warzywem. Jesienna wersja włoskiego klasyka to strzał w dziesiątkę
Dieta wegetariańska
Królową jesieni jest dynia. To smaczne i pełne zdrowia warzywo idealnie sprawdza się nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i słodkich przysmakach. Sernik dyniowy, ciasto dyniowe czy dżem z dyni to tylko niektóre przykłady. W tym sezonie warto spróbować czegoś nowego. Dyniowe tiramisu to pomysł na jesienny deser, który zachwyci łatwym przygotowaniem i wybornym smakiem.
Z czego zrobić dyniowe tiramisu?
Tiramisu to klasyczny włoski deser. Jest połączeniem biszkoptów nasączonych kawą i kremu z serka mascarpone. Deser znany jest na całym świecie. Oprócz tradycyjnej wersji warto spróbować tego przysmaku kuchni włoskiej w nowej odsłonie. Tiramisu z dynią to idealny deser na jesień.
Aby przygotować ten włoski klasyk w dyniowej wersji, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu. Co więc jest niezbędne, aby zrobić pyszne dyniowe tiramisu? Lista składników jest w miarę krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:
- serek mascarpone
- śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
- świeżo zaparzone espresso
- biszkopty
- purèe z dyni
- cukier puder
- likier Amaretto
- skórka z pomarańczy
- kakao
- przyprawy – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
Jak zrobić dyniowe tiramisu?
Przepis na włoski deser w jesiennej wersji jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, przygotowanie jest proste. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowych deserach, z tym przepisem zrobią tiramisu z dynią na medal.
Jak więc przygotować tiramisu wzbogacone purèe z dyni? Przygotowanie to tylko kilka kroków.
- 1. krok – ubicie mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem
- 2. krok – połączenie kremu z purèe z dyni, skórką z pomarańczy i przyprawami
- 3. krok – nasączenie biszkoptów espresso
- 4. krok – ułożenie deseru w formie lub pucharkach
Jak podawać dyniowe tiramisu?
Obłędne tiramisu, którego smak podkręca purèe z dyni, to propozycja na jesienny deser. Smakuje pysznie, a przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i można serwować je na różne okazje.
Porcje dyniowego tiramisu można udekorować startą gorzką lub białą czekoladą czy kakao. Sprawdzą się posiekane orzechy włoskie i prażone płatki migdałowe.
SKŁADNIKI
- 500 g schłodzonego serka mascarpone
- 350 g ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 350 g purèe z dyni
- 200 ml świeżo zaparzonego espresso
- 30 biszkoptów
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:- starta biała czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przełożyć serek mascarpone i wlać śmietankę kremówkę. Wsypać cukier puder. Ubić, aż powstanie gęsty krem.
- Pod koniec ubijania dodać purèe z dyni i otartą skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Krótko zmiksować.
- Biszkopty skropić kawą i ułożyć w formie lub pucharkach. Posypać kakao. Nałożyć krem dyniowy, kolejną warstwę biszkoptów i posypać kakao. Przykryć kremem.
- Wierzch posypać startą białą czekoladą i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser.