Tiramisu podkręcam tym sezonowym warzywem. Jesienna wersja włoskiego klasyka to strzał w dziesiątkę

tiramisu dyniowe
Autor: Shutterstock Jesienna odsłona tiramisu smakuje wybornie. Wystarczy dodać to sezonowe warzywo.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Królową jesieni jest dynia. To smaczne i pełne zdrowia warzywo idealnie sprawdza się nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i słodkich przysmakach. Sernik dyniowy, ciasto dyniowe czy dżem z dyni to tylko niektóre przykłady. W tym sezonie warto spróbować czegoś nowego. Dyniowe tiramisu to pomysł na jesienny deser, który zachwyci łatwym przygotowaniem i wybornym smakiem.

Z czego zrobić dyniowe tiramisu?

Tiramisu to klasyczny włoski deser. Jest połączeniem biszkoptów nasączonych kawą i kremu z serka mascarpone. Deser znany jest na całym świecie. Oprócz tradycyjnej wersji warto spróbować tego przysmaku kuchni włoskiej w nowej odsłonie. Tiramisu z dynią to idealny deser na jesień.

Aby przygotować ten włoski klasyk w dyniowej wersji, potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu. Co więc jest niezbędne, aby zrobić pyszne dyniowe tiramisu? Lista składników jest w miarę krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • serek mascarpone
  • śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
  • świeżo zaparzone espresso
  • biszkopty
  • purèe z dyni
  • cukier puder
  • likier Amaretto
  • skórka z pomarańczy
  • kakao
  • przyprawy – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa

Jak zrobić dyniowe tiramisu?

Przepis na włoski deser w jesiennej wersji jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, przygotowanie jest proste. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowych deserach, z tym przepisem zrobią tiramisu z dynią na medal.

Jak więc przygotować tiramisu wzbogacone purèe z dyni? Przygotowanie to tylko kilka kroków.

  • 1. krok – ubicie mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem
  • 2. krok – połączenie kremu z purèe z dyni, skórką z pomarańczy i przyprawami
  • 3. krok – nasączenie biszkoptów espresso
  • 4. krok – ułożenie deseru w formie lub pucharkach

Jak podawać dyniowe tiramisu?

Obłędne tiramisu, którego smak podkręca purèe z dyni, to propozycja na jesienny deser. Smakuje pysznie, a przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Świetnie smakuje po rodzinnym obiedzie i można serwować je na różne okazje.

Porcje dyniowego tiramisu można udekorować startą gorzką lub białą czekoladą czy kakao. Sprawdzą się posiekane orzechy włoskie i prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 350 g ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 350 g purèe z dyni
  • 200 ml świeżo zaparzonego espresso
  • 30 biszkoptów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

  • dodatkowo:
  • starta biała czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera przełożyć serek mascarpone i wlać śmietankę kremówkę. Wsypać cukier puder. Ubić, aż powstanie gęsty krem.
  • Pod koniec ubijania dodać purèe z dyni i otartą skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Krótko zmiksować.
  • Biszkopty skropić kawą i ułożyć w formie lub pucharkach. Posypać kakao. Nałożyć krem dyniowy, kolejną warstwę biszkoptów i posypać kakao. Przykryć kremem.
  • Wierzch posypać startą białą czekoladą i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej