Ten deser przygotujesz w zaledwie kilka minut. Goście zjedzą po kilka kawałków

2025-02-17
Kinga Goldstein
Ten deser przygotujesz w zaledwie kilka minut. Goście zjedzą po kilka kawałków
Autor: Shutterstock.com Ten deser przygotujesz w zaledwie kilka minut. Goście zjedzą po kilka kawałków
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszny i prosty deser, który można przygotować w zaledwie kilka minut? Nic prostszego. Wystarczy wykorzystać możliwe do kupienia niemal w każdym supermarkecie gotowe arkusze ciasta francuskiego. Nie tylko znacznie ułatwia to cały proces przygotowania, ale również sprawia, że nasz deser wygląda zjawiskowo.

Pomysł na szybki deser. Wszyscy się w nim zakochają

Wykorzystanie w kuchni gotowego ciasta francuskiego jest wspaniałym pomysłem. Dzięki niemu możemy osiągnąć w kuchni niesamowite efekty, bez urabiania sobie rąk po łokcie. A zarówno domownicy, jak i goście będą zachwyceni wynikiem.

Ciasto francuskie z kremem i brzoskwiniami jest idealnym przykładem. Jest to przepis na delikatne, aromatyczne ciasto, które dosłownie będzie rozpływało się w ustach. Pokochają je wszyscy i z pewnością nie raz usłyszysz czy możesz je znowu zrobić.

Ciasto francuskie z brzoskwiniami. Ciastko niczym z McDonalda

Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować krem mieszając cukier, serek homogenizowany, budyń i aromat waniliowy. Następnie nakładamy go na połowę ciasta.

Brzoskwinie wyciągamy z zalewy, kroimy i układamy na kremie. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i przykrywamy drugą połową ciasta. Boki dokładnie sklejamy i całość smarujemy jajkiem. Ciasto dzielimy na kawałki.

Teraz całość można posypać płatkami migdałów i do pieca. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wystarczy posypać cukrem pudrem i gotowe.

SKŁADNIKI

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • budyń śmietankowy
  • puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka aromatu z prawdziwej wanilii
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • Opcjonalnie: płatki migdałowe, cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i rozwijamy.
  • Serek homogenizowany przekładamy do miski. 
  • Dodajemy cukier, budyń, aromat i dokładnie wszystko mieszamy.
  • Brzoskwinie odsączamy i kroimy na plasterki.
  • Ciasto francuskie dzielimy na pół.
  • Jedną część smarujemy kremem.
  • Układamy brzoskwinie.
  • Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego.
  • Dokładnie sklejamy brzegi.
  • Ciasto dzielimy na kawałki i smarujemy jajkiem.
  • Teraz możemy posypać płatkami migdałowymi.
  • Deser pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut.
  • Można podawać z cukrem pudrem.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca?
Kinga Goldstein