Ten deser królował w PRL-u. Dziś legumina z kaszy manny znowu wraca na salony

legumina z kaszy manny
Autor: Shutterstock Z kaszy manny i mleka zrobisz pyszny deser rodem z PRL-u. Z tego przepisu korzystały nasze babcie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

W epoce Polski Ludowej był to jeden z najpopularniejszych deserów. Składniki było łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe i szybkie. Legumina, bo to o niej właśnie mowa, wraca na nasze stoły w wielkim stylu. Poznajcie sprawdzony przepis na znakomity deser z czasów PRL-u, czyli domową leguminę z kaszy manny.

Czym jest legumina?

Za czasów komuny legumina z kaszy manny była przygotowywana w prawie każdym polskim domu. Z czasem została wyparta przez inne, nowocześniejsze desery. Dziś znowu wspina się na szczyt listy słodkich przysmaków. Czym jest więc legumina, że jest tak bardzo lubiana? Jest to deser o gładkiej konsystencji galaretki lub budyniu. Przygotowuje się go z kaszy manny, mleka, jajek i cukru. Przepisy można modyfikować i dostosowywać je do własnych preferencji smakowych. Jest idealny na letnie dni, ponieważ jest lekki i orzeźwiający. Leguminę z kaszy manny podaje się na zimno z dodatkiem syropu malinowego, świeżych sezonowych owoców czy bitej śmietany.

Jak zrobić leguminę z kaszy manny?

Przepis na leguminę przygotowaną na bazie kaszy manny pochodzi z czasów Polski Ludowej. Receptura jest więc sprawdzona i łatwa. W ten sposób robiły ją nasze babcie. Wszystkie składniki można kupić w każdym sklepie. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Przygotowanie leguminy z kaszy manny to czysta przyjemność. Deser prezentuje się efektownie, jest idealnie słodki i oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.

Jak więc zrobić leguminę z kaszy manny? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a deser uda się już za pierwszym razem. Leguminę z kaszy manny według tego przepisu można przygotować na dwa sposoby. W wersji gotowanej wystarczy wstawić deser do lodówki do całkowitego stężenia. Można też ją upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy manny na mleku
  • 2. krok – wymieszanie kaszy manny z żółtkami
  • 3. krok – połączenie masy z ubitą pianą z białek
  • 4. krok – przełożenie leguminy z kaszy manny do miseczek i schłodzenie w lodówce

Z czym podawać leguminę z kaszy manny?

Pyszna i w sam raz słodka legumina przygotowana z kaszy manny to pyszny i lekki deser. Świetnie sprawdzi się w letnie dni. Deser przygotowuje się w miseczkach i podaje na talerzykach do góry dnem. Oznacza to, że brzegi należy lekko podważyć małym i ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie. Następnie leguminę odwraca się do góry nogami i przekłada na talerzyk. Porcje można skropić syropem malinowym i udekorować sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 1 litr mleka
  • 100 g kaszy manny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać mleko. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zagotować.
  • Stopniowo wsypywać kaszę mannę. Cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować 5 minut, aż kasza zgęstnieje. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do kaszy dodać żółta i wymieszać do połączenie.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z kaszą manną.
  • Masę przełożyć do miseczek lub małych foremek i wstawić do lodówki, aż stężeje. Następnie przełożyć na talerzyki deserowe do góry dnem.
  • Podawać na deser z sokiem malinowym lub świeżymi sezonowymi owocami.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej