Ten deser królował w PRL-u. Dziś legumina z kaszy manny znowu wraca na salony

Dieta wegetariańska
W epoce Polski Ludowej był to jeden z najpopularniejszych deserów. Składniki było łatwo dostępne, a przygotowanie łatwe i szybkie. Legumina, bo to o niej właśnie mowa, wraca na nasze stoły w wielkim stylu. Poznajcie sprawdzony przepis na znakomity deser z czasów PRL-u, czyli domową leguminę z kaszy manny.
Czym jest legumina?
Za czasów komuny legumina z kaszy manny była przygotowywana w prawie każdym polskim domu. Z czasem została wyparta przez inne, nowocześniejsze desery. Dziś znowu wspina się na szczyt listy słodkich przysmaków. Czym jest więc legumina, że jest tak bardzo lubiana? Jest to deser o gładkiej konsystencji galaretki lub budyniu. Przygotowuje się go z kaszy manny, mleka, jajek i cukru. Przepisy można modyfikować i dostosowywać je do własnych preferencji smakowych. Jest idealny na letnie dni, ponieważ jest lekki i orzeźwiający. Leguminę z kaszy manny podaje się na zimno z dodatkiem syropu malinowego, świeżych sezonowych owoców czy bitej śmietany.
Jak zrobić leguminę z kaszy manny?
Przepis na leguminę przygotowaną na bazie kaszy manny pochodzi z czasów Polski Ludowej. Receptura jest więc sprawdzona i łatwa. W ten sposób robiły ją nasze babcie. Wszystkie składniki można kupić w każdym sklepie. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Przygotowanie leguminy z kaszy manny to czysta przyjemność. Deser prezentuje się efektownie, jest idealnie słodki i oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
Jak więc zrobić leguminę z kaszy manny? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a deser uda się już za pierwszym razem. Leguminę z kaszy manny według tego przepisu można przygotować na dwa sposoby. W wersji gotowanej wystarczy wstawić deser do lodówki do całkowitego stężenia. Można też ją upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
- 1. krok – ugotowanie kaszy manny na mleku
- 2. krok – wymieszanie kaszy manny z żółtkami
- 3. krok – połączenie masy z ubitą pianą z białek
- 4. krok – przełożenie leguminy z kaszy manny do miseczek i schłodzenie w lodówce
Z czym podawać leguminę z kaszy manny?
Pyszna i w sam raz słodka legumina przygotowana z kaszy manny to pyszny i lekki deser. Świetnie sprawdzi się w letnie dni. Deser przygotowuje się w miseczkach i podaje na talerzykach do góry dnem. Oznacza to, że brzegi należy lekko podważyć małym i ostrym nożem ogrzanym w gorącej wodzie. Następnie leguminę odwraca się do góry nogami i przekłada na talerzyk. Porcje można skropić syropem malinowym i udekorować sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- 1 litr mleka
- 100 g kaszy manny
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać mleko. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zagotować.
- Stopniowo wsypywać kaszę mannę. Cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować 5 minut, aż kasza zgęstnieje. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Do kaszy dodać żółta i wymieszać do połączenie.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z kaszą manną.
- Masę przełożyć do miseczek lub małych foremek i wstawić do lodówki, aż stężeje. Następnie przełożyć na talerzyki deserowe do góry dnem.
- Podawać na deser z sokiem malinowym lub świeżymi sezonowymi owocami.