Ten deser jest tylko dla dorosłych. Szkocka klasyka w słodkim wydaniu

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na pyszny deser z malinami? Cranachan sprawdzi się idealnie, choć nie jest on odpowiedni dla nikogo poniżej 18. roku życia. A to ze względu na dodatek whisky. Ten deser jednak zaskakuje swoim wyrazistym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci.
Pomysł na deser z malinami? Wypróbuj tej szkockiej klasyki
Cranachan to nie zwykły deser. Jest to szkocka tradycja i jeden z najklasyczniejszych przepisów, które możemy znaleźć z tego regionu. Jest to naprawdę przepyszny i prosty do wykonania deser, który zaskakuje głębią swojego smaku i aromatu.
Cranachan opiera się bowiem na wyłącznie 5 składnikach, czyli: śmietanie, whisky, owsie, miodzie i malinach. Łączy więc ze sobą różne smaki i tekstury tworząc jeden, niezwykle smakujący deser, który pokocha każdy, kto choć raz go spróbuje.
Deser ten nakładamy warstwowo, dzięki czemu każda łyżeczka może smakować całkowicie inaczej. Zazwyczaj przygotowuje się go latem, ze względu na świeże maliny, jeśli jednak chcemy możemy bez problemu użyć również malin mrożonych.
Różne wersje tego deseru. Znajdź swoją ulubioną
Choć maliny są całkowitą klasyką to możemy użyć również truskawek, jagód czy brzoskwiń. Co więcej, jeśli chcemy możemy również trochę poeksperymentować. Na przykład zamienić śmietanę na mascarpone czy jogurt grecki. W wersji wegańskiej użyć możemy np. mleka kokosowego, a jeśli chcemy, by dzieci też mogły się nim zajadać, możemy całkowicie pominąć dodatek whisky.
SKŁADNIKI
- 300 ml śmietany kremówki 36 proc.
- 3–4 łyżki whisky
- 2–3 łyżki miodu
- 50 g płatków owsianych
- 250 g świeżych malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni prażymy nasze płatki owsiane, aż staną się złociste.
- Następnie ubijemy śmietanę na sztywno.
- Dodajemy do niej miód oraz whisky.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Ostudzone płatki owsiane dodajemy do śmietany.
- Połowę malin rozgniatamy widelcem.
- Do szklanki wkładamy rozgniecione maliny, krem śmietankowy i całe maliny.
- Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.