Tęczowe lody wodne na patyku - pyszny i zdrowy smakołyk z owoców i miodu

Tęczowe lody wodne na patyku
Autor: Shutterstock Tęczowe lody wodne na patyku
łatwy
45 min
4

Lody wodne to znakomita słodka przekąska, która dodatkowo ma niewiele kalorii. Wystarczą owoce, woda i chwila cierpliwości, a pyszne lody będą cieszyć podniebienia. W naszym przepisie dodaliśmy do owoców nieco miodu, ale nie jest to konieczne. Zwłaszcza jeśli owoce są dojrzałe i słodkie, miód można pominąć.

SKŁADNIKI

  • 300 g malin
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3 kiwi
  • 300 g jeżyn
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 8 foremek do lodów
  • 8 patyczków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać, opłukać i zmiksować z 1/3 szklanki wody i 1 łyżeczką miodu. Rozlać po równo do foremek na lody i wstawić do zamrażarki. Gdy mus malinowy lekko się zetnie, do każdej foremki wlać porcję soku pomarańczowego i ponownie wstawić do zamrażarki na ok 30 min.
  • Jeżyny przebrać, opłukać i zmiksować z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami miodu.
  • Kiwi obrać, pokroić i zblendować na mus z wodą i 1 łyżeczką miodu. Gdy sok pomarańczowy się zetnie, wyłożyć po porcji do każdego kubeczka. Foremki dopełnić musem jeżynowym.
  • W każdy lód włożyć patyczek i ponownie wstawić do zamrażalnika do zmrożenia.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej