Szybkie ciasto z mielonymi migdałami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto z mielonymi migdałami jest łatwe w przygotowaniu, szybko się piecze, a smakuje obłędnie. Już dziś wypróbujcie przepis na pyszny placek z migdałami.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 100 g mielonych migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 1 pomarańcza
- Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Podzielić na połowę. Rozwałkować na placki o grubości 1/2 cm.
- Migdały wymieszać z cukrem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, nakłuć widelcem i posmarować masą migdałową.
- Przykryć ciasto drugim plackiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
- Piec ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika. Gorące ciasto polać lukrem.