Szybkie ciasto z mielonymi migdałami

2021-03-29
Ciasto z mielonymi migdałami
Autor: Shutterstock Ciasto z mielonymi migdałami jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje znakomicie.
łatwy
25 min
4

Ciasto z mielonymi migdałami jest łatwe w przygotowaniu, szybko się piecze, a smakuje obłędnie. Już dziś wypróbujcie przepis na pyszny placek z migdałami.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • Masa:
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pomarańcza
  •  
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Podzielić na połowę. Rozwałkować na placki o grubości 1/2 cm.
  • Migdały wymieszać z cukrem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Placek wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, nakłuć widelcem i posmarować masą migdałową.
  • Przykryć ciasto drugim plackiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
  • Piec ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika. Gorące ciasto polać lukrem.