Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem, jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem

2024-08-12
Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem (Kuchenne Rewolucje)
Autor: Shutterstock Ta szarlotka smakuje obłędnie.
łatwy
40 min
4

Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem to wyjątkowy deser, w którym soczyste jabłka starych odmian z własnego sadu, wypełnione puszystą masą jajeczną z cukrem, pieczone są w delikatnym, kruchym cieście. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Magda Gessler zaprezentowała ten deser gościom Gospody pod Rumianym Jabłkiem i jak zwykle trafiła w dziesiątkę.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto
  • 1 kg niedużych kwaskowych jabłek
  • 6 żółtek
  • 12 łyżeczek cukru
  • kruszonka
  •  Na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 kostki chłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć kruche ciasto według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche?
  • Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne, podsmaż na klarowanym maśle.
  • Wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłóż kruchym ciastem, na nim ułóż jabłka otworem do góry.
  • Z żółtek i cukru ukręć kogiel-mogiel i wlej go po trochu do każdego jabłka.
  • Wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj plasterki masła i wyrób palcami kruszonkę.
  • Jabłka przykryj kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na 40 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Polecamy też:

Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]<

Redakcja
więcej