Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem, jak w Gospodzie pod Rumianym Jabłkiem
2024-08-12
łatwy
40 min
4
Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem to wyjątkowy deser, w którym soczyste jabłka starych odmian z własnego sadu, wypełnione puszystą masą jajeczną z cukrem, pieczone są w delikatnym, kruchym cieście. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Magda Gessler zaprezentowała ten deser gościom Gospody pod Rumianym Jabłkiem i jak zwykle trafiła w dziesiątkę.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto
- 1 kg niedużych kwaskowych jabłek
- 6 żółtek
- 12 łyżeczek cukru
- kruszonka
- Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 kostki chłodzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć kruche ciasto według przepisu Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche?
- Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne, podsmaż na klarowanym maśle.
- Wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłóż kruchym ciastem, na nim ułóż jabłka otworem do góry.
- Z żółtek i cukru ukręć kogiel-mogiel i wlej go po trochu do każdego jabłka.
- Wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj plasterki masła i wyrób palcami kruszonkę.
- Jabłka przykryj kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na 40 min.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Polecamy też:
Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]<