Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia

Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszne ciasto bez pieczenia
Autor: Shutterstock Szarlotka pod owsianą kruszonką - znakomita bez pieczenia.
łatwy
40 min
4

Kwaskowe jabłka, kruchy spód i niesamowicie chrupiąca kruszonka - to połączenie sprawia, że kubki smakowe szaleją. Szarlotka pod owsianą kruszonką smakuje fantastycznie, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 wafle
  • 100 g klarowanego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 jajko
  • sól
  •  
  • Masa:
  • 2 kwaśne jabłka ( na przykład szara reneta)
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wafle drobno pokruszyć, a masło rozpuścić. Wafle wymieszać z masłem i pozostałymi składnikami ciasta.
  • Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć do niej masę, wyrównać, lekko ubić i schłodzić w lodówce.
  • Obrane jabłka pokroić w kosteczkę i udusić z cukrem i cynamonem, aż się rozpadną. Ostudzić.
  • Płatki i orzechy zrumienić na maśle, dodać żółtko, wymieszać i ostudzić.
  • Z białka ubić pianę i dodać do masy orzechowej razem z miodem.
  • Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć je masą owsiano-orzechową.