Szarlotka pod owsianą kruszonką - pyszny jabłecznik bez pieczenia
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kwaskowe jabłka, kruchy spód i niesamowicie chrupiąca kruszonka - to połączenie sprawia, że kubki smakowe szaleją. Szarlotka pod owsianą kruszonką smakuje fantastycznie, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 wafle
- 100 g klarowanego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 jajko
- sól
- Masa:
- 2 kwaśne jabłka ( na przykład szara reneta)
- 6 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki posiekanych orzechów
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wafle drobno pokruszyć, a masło rozpuścić. Wafle wymieszać z masłem i pozostałymi składnikami ciasta.
- Niedużą tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć do niej masę, wyrównać, lekko ubić i schłodzić w lodówce.
- Obrane jabłka pokroić w kosteczkę i udusić z cukrem i cynamonem, aż się rozpadną. Ostudzić.
- Płatki i orzechy zrumienić na maśle, dodać żółtko, wymieszać i ostudzić.
- Z białka ubić pianę i dodać do masy orzechowej razem z miodem.
- Na schłodzone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć je masą owsiano-orzechową.