Świąteczne ciasto z bakaliami: inspirowane przepisem Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
90 min
4
Magda Gessler podrzuca przepis na ciasto świąteczne z bakaliami dla tych, którzy przygotowania do świąt odłożyli na ostatnią chwilę. Ciasto z bakaliami Magdy Gessler jest łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym wyśmienite w smaku. Wypiek z pewnością docenią nawet wybredne podniebienia. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto: 10 łyżek mąki (najlepiej razowej)
- 18 łyżek cukru
- 12 łyżek miodu akacjowego aromatyzowanego
- 14 całych jaj
- 10 łyżek oleju słonecznikowego
- 12 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Masa owocowa: bakalie, suszone figi, daktyle, śliwki, orzechy
- Szklanka wina
- 1/3 szklanki koniaku lub brandy
- Cynamon
- Skórka cytryny
- Skórka pomarańczy
- Imbir suszony
- Gwiazdka anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakalie, suszone figi, daktyle i śliwki zalewamy winem i koniakiem (lub brandy). Gotujemy powoli, aż owoce wchłoną ciecz. W trakcie gotowania dodajemy cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy, imbir i gwiazdkę anyżu. Studzimy.
- Następnie wymieszane owoce wykładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej bułką tartą z masłem (można dodatkowo delikatnie obsypać tortownicę korzenną przyprawą).
- Przygotowujemy miód aromatyzowany: Do miodu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, skórkę pomarańczową, goździk. Lekko gotujemy, przecedzamy. Następnie wystudzony miód mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta.
- Ciasto wykładamy do tortownicy, w której już znajduje się masa owocowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Gdy ciasto przestygnie, możemy je polać domowym lukrem lub czekoladą.