Świąteczne ciasto z bakaliami: inspirowane przepisem Magdy Gessler

2021-11-23
SE
Ciasto
Autor: thinkstockphotos.com Szybkie ciasto na święta według przepisu Magdy Gessler
łatwy
90 min
4

Magda Gessler podrzuca przepis na ciasto świąteczne z bakaliami dla tych, którzy przygotowania do świąt odłożyli na ostatnią chwilę. Ciasto z bakaliami Magdy Gessler jest łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym wyśmienite w smaku. Wypiek z pewnością docenią nawet wybredne podniebienia. Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto: 10 łyżek mąki (najlepiej razowej)
  • 18 łyżek cukru
  • 12 łyżek miodu akacjowego aromatyzowanego
  • 14 całych jaj
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Masa owocowa: bakalie, suszone figi, daktyle, śliwki, orzechy
  • Szklanka wina
  • 1/3 szklanki koniaku lub brandy
  • Cynamon
  • Skórka cytryny
  • Skórka pomarańczy
  • Imbir suszony
  • Gwiazdka anyżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakalie, suszone figi, daktyle i śliwki zalewamy winem i koniakiem (lub brandy). Gotujemy powoli, aż owoce wchłoną ciecz. W trakcie gotowania dodajemy cynamon, skórkę cytryny, skórkę pomarańczy, imbir i gwiazdkę anyżu. Studzimy.
  • Następnie wymieszane owoce wykładamy do tortownicy wcześniej wysmarowanej bułką tartą z masłem (można dodatkowo delikatnie obsypać tortownicę korzenną przyprawą).
  • Przygotowujemy miód aromatyzowany: Do miodu dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, skórkę pomarańczową, goździk. Lekko gotujemy, przecedzamy. Następnie wystudzony miód mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta.
  • Ciasto wykładamy do tortownicy, w której już znajduje się masa owocowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Gdy ciasto przestygnie, możemy je polać domowym lukrem lub czekoladą.
SE