Sorbet wiśniowy – prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser

Sorbet z wiśni
Autor: Shutterstock Sorbet wiśniowy z nasionami szałwii hiszpańskiej.
łatwy
20 min
4

Sorbet  wiśniowy to deser idealny o każdej porze roku. Latem orzeźwi, a zimą uatrakcyjni uroczyste obiady czy kolacje. Podajemy prosty i sprawdzony przepis na owocowy sorbet.

Polecamy też:

Pudding twarogowo-wiśniowy

Deser wiśniowy fitness

Wiśnie w soku własnym - prosty przepis

Frużelina wiśniowa: jak zrobić?

Ciasto wiśniowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z wiśniami

SKŁADNIKI

  • ½ kg wiśni (dużych – polecane odmiany to lubka, gubeńska, książęca)
  • ok. 1 l przegotowanej wody
  • 10 dag cukru
  • 6 łyżek likieru wiśniowego (lub nalewki wiśniowej)
  •  
  • DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy
  • kilka całych owoców wiśni
  • 4 łyżki likieru lub nalewki wiśniowej
  • nasiona szałwii hiszpańskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie opłucz, usuń z nich pestki. Przełóż owoce do rondelka i zalej taką ilością wody, by były nią przykryte. Dodaj cukier i duś owoce około 30 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
  • Do ostudzonych wiśni wlej likier wiśniowy  (lub nalewkę) i zmiksuj na pure.
  • Masę przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
     
    Po godzinie dokładnie wymieszaj masę. Powtarzaj mieszanie co 30 minut, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony.
  • Deser wyłóż i udekoruj całymi wiśniami, łyżką likieru lub listkami melisy lub mięty.