Sorbet truskawkowy z winem i miętą

Sorbet truskawkowy z winem i miętą
Autor: Shutterstock Sorbet truskawkowy z winem i miętą to znakomity letni deser.
łatwy
0 min
4

Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek z dodatkiem wina i odświeżającej mięty.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • kilka listków mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki.
  • Następnie truskawki trzeba zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika.
  • Jeśli nie mamy domowego urządzenia do robienia lodów, masę truskawkową należy włożyć do zamrażalnika i co godzinę intensywnie zamieszać, rozbijając kryształki lodu.
  • Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.