Sorbet truskawkowy z winem i miętą
2021-05-13
łatwy
0 min
4
Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek z dodatkiem wina i odświeżającej mięty.
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 100 ml białego półsłodkiego wina
- kilka listków mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki.
- Następnie truskawki trzeba zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika.
- Jeśli nie mamy domowego urządzenia do robienia lodów, masę truskawkową należy włożyć do zamrażalnika i co godzinę intensywnie zamieszać, rozbijając kryształki lodu.
- Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.