Sorbet truskawkowy z winem i miętą

Sorbet truskawkowy z winem i miętą

Nie przegap sezonu na truskawki. Sorbet truskawkowy z miętą to idealny deser na upalne letnie dni. Domowe lody czy sorbety można zrobić z ulubionych sezonowych owoców. My proponujemy przepis na sorbet z truskawek z dodatkiem wina i odświeżającej mięty.

Składniki na sorbet dla dorosłych:

500 g truskawek
100 ml białego półsłodkiego wina
kilka listków mięty

Przygotowanie sorbetu z winem:

  • Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki.
  • Następnie truskawki trzeba zmiksować z winem i miętą. Przełożyć do pojemnika.
  • Jeśli nie mamy domowego urządzenia do robienia lodów, masę truskawkową należy włożyć do zamrażalnika i co godzinę intensywnie zamieszać, rozbijając kryształki lodu.
  • Czynność powtórzyć 3-4 krotnie. Zostawić sorbet truskawkowy, aż się zmrozi. Wyjąć tuż przed podaniem deseru.
Źródło:
Rozwiń
Domowe lody czekoladowe w 15 minut - tylko 3 składniki!

Domowe lody czekoladowe w 15 minut - tylko 3 składniki!

Domowe lody czekoladowe zrobisz w 15 minut. Cała tajemnica aksamitnych lodów tkwi w użyciu skondensowanego mleka słodzonego, natomiast tłusta śmietana po ubiciu napowietrza lody. Wypróbuj przepis na obłędne lody czekoladowe z 3 składników, a rodzina będzie cię nosić na rękach!

Składniki na domowe lody czekoladowe:

500 ml śmietany 30-36% tłuszczu
1 puszka (530 g) słodzonego mleka skondensowanego
8 łyżek kakao dobrej jakości
50 g winiaku (opcjonalnie)

Przygotowanie lodów czekoladowych:

  • Ubij śmietanę na sztywno.
  • Wlej cienką strugą mleko skondensowane i dalej ubijaj. 
  • Dodaj kakao i wymieszaj na jednorodną masę.
  • Na koniec dodaj ewentualnie kieliszek winiaku i wymieszaj. 
  • Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
  • Lody podawaj z karmelowych rożkach waflowych. 
Źródło:
Rozwiń
Domowe lody słony karmel

Domowe lody słony karmel

Domowe lody słony karmel są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i bezpieczne, bo nie zawierają jaj. Przygotujesz je bez problemu, z dostępnych składników, bez maszynki do lodów. Zachwycają wszystkich!

Składniki na lody słony karmel:

1 duża puszka masy krówkowej (460 g)
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka soli morskiej (płaska i nieduża)
1/2 szklanki prażonych i solonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie lodów o smaku słonego karmelu:

  • Trzy łyżki masy kajmakowej odłóż do osobnej miseczki. Wsyp do tej miseczki również orzeszki.
  • Do większego naczynia przełóż resztę masy kajmakowej i dodaj serek mascarpone oraz łyżeczkę soli. Zmiksuj  całość na gładką masę.
  • Śmietankę ubij na sztywno.
  • Stopniowo, łyżkami dodawaj śmietankę do serka z masą kajmakową. Mieszaj  szpatułką, niekoniecznie bardzo dokładnie - wtedy w lodach  będą efektowne smugi o bardziej  kajmakowym smaku.
  • Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Na wierzchu rozłóż kajmak z orzeszkami.
  • Wstaw lody do zamrażarki  na 5 godzin. Jeśli  chcesz je mrozić dłużej, nie ma problemu, pamiętaj  jednak, że wtedy będą musiały zmięknąć przed podaniem.
Źródło:
Rozwiń
Zielone lody z awokado

Zielone lody z awokado

Aksamitna konsystencja awokado sprawia, że lody przygotowane ze smaczliwki są idealnie aksamitne. Po prostu pyszne. Łatwo je przygotować w domu.

Składniki na lody awokado:

4 owoce awokado
1 cytryna
1 limonka
pół litra pełnego mleka
200 gram cukru
laska wanilii

Przygotowanie lodów z awokado:

  • Wanilię przetnij wzdłuż na pół i wydobądź z niej ziarenka. Ziarna i laskę włóż do rondla, dodaj do niego cukier wyciśnięty sok z cytryny i limonki oraz otartą z tych owoców skórkę.
  • Zagotuj i pozostaw na chwilę na wolnym ogniu, mieszając doi momentu aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Z chłodnego syropu wyjmij laskę wanilii.
  • Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę. Zblenduj razem z syropem i mlekiem. Przełóż do foremki lub pojemnika i wstaw do zamrażalki. Mieszaj co pół godziny, aby lody były gładkie i jedwabiste.

 

Źródło:
Rozwiń
Domowe lody bananowe - bez nabiału, bez glutenu i bez cukru

Domowe lody bananowe - bez nabiału, bez glutenu i bez cukru

Domowe lody bananowe przygotowuje się bez nabiału, bez glutenu i bez cukru. Najlepsze na lody są banany przejrzałe, czyli tak naprawdę bardzo dojrzałe banany. Takie pociemniałe banany o brązowej skórce są pełne naturalnego cukru. Lody z bananów, a właściwie odmiana sorbetu, są łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe. 

Składniki na lody bananowe:

1 kg bananów, przejrzałych, z brązowymi plamami lub wręcz brązowych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wódki

Przygotowanie wegańskich lodów:

  • Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, które ułożyć na tacy wyściełanej papierem do pieczenia.
  • Pokrojone banany wstawić do zamrażarki na 3 godziny. 
  • Następnie banany rozdrobnić w blenderze lub malakserze, można również przepuścić je przez maszynkę do mięsa. 
  • Masę doprawić sokiem z cytryny, dodać wódkę. Niewielka ilość alkoholu zapobiega tworzeniu się kryształków wody w lodach.
  • Ponownie zmiksować, aby napowietrzyć.
  • Przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki. 
  • Podawać z orzechami, syropem karmelowy lub cynamonowym. 
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Sorbet truskawkowy z winem i miętą
Domowe lody czekoladowe w 15 minut: tylko 3 składniki!
Domowe lody słony karmel: przepis
Lody z awokado
Domowe lody bananowe: bez nabiału, bez glutenu i bez cukru
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email