Sorbet truskawkowy: przepis na deser z truskawek

Sorbet truskawkowy: przepis na deser z truskawek [WIDEO]
Autor: Shutterstock Sorbet truskawkowy to przepis na udane zakończenie letniego posiłku.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wśród wielu rodzajów lodów na półkach sklepowych mamy również sorbety. Ten idealny na upalne dni deser możesz przygotować samodzielnie. Podajemy prosty przepis na sorbet truskawkowy.

SKŁADNIKI

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki przecieru z truskawek
  • sok z cytryny
  • 2 białka jajek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki po umyciu i obraniu z szypułek przecieramy przez sito lub miksujemy. Kilka dorodnych owoców zostawiamy - przydadzą się potem do przybrania.
  • Zagotowujemy 2 szklanki wody z cukrem, chłodzimy i mieszamy z przetartymi truskawkami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
  • Masę z truskawek przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika.
  • Gdy truskawkowa masa zacznie tężeć, dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek. Dokładnie mieszamy i ponownie zamrażamy, od czasu do czasu mieszając widelcem.
  • Podajemy ze świeżymi truskawkami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Zobacz naszą galerię z sezonowymi ciastami z truskawkami

Marta Balko
więcej