Słodka sałatka z rabarbaru i truskawek na ciepło
2022-05-06
łatwy
20 min
4
Słodkie truskawki, kwaskowy rabarbar, chrupiące migdały i aksamitna śmietanka. Taki zestaw na pewno znajdzie wielu amatorów. Można go podać na ciepło, w chłodne wiosenne wieczory rozgrzeje niejedno serce i podniebienie.
SKŁADNIKI
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 2 garście truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 1 opakowanie śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do rondla, posypać cukrem, podlać sokiem pomarańczowym.
- Podgrzewać na średnim ogniu pod przykryciem do zagotowania, odkryć, zmniejszyć gaz i dusić 5 minut.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać do rabarbaru. Dusić razem ok 5 minut.
- Migdały podprażyć na suchej patelni.
- Owoce przełożyć do miseczek, podawać na ciepło, posypane migdałami, z kleksem śmietany kremówki.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?