Słodka sałatka z rabarbaru i truskawek na ciepło

Sałatka z rabarbaru i truskawek na ciepło
Autor: Shutteratock Sałatka z rabarbaru i truskawek na ciepło świetnie smakuje z kleksem śmietanki.
łatwy
20 min
4

Słodkie truskawki, kwaskowy rabarbar, chrupiące migdały i aksamitna śmietanka. Taki zestaw na pewno znajdzie wielu amatorów. Można go podać na ciepło, w chłodne wiosenne wieczory rozgrzeje niejedno serce i podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 garście truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyć i pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do rondla, posypać cukrem, podlać sokiem pomarańczowym.
  • Podgrzewać na średnim ogniu pod przykryciem do zagotowania, odkryć, zmniejszyć gaz i dusić 5 minut.
  • Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Dodać do rabarbaru. Dusić razem ok 5 minut.
  • Migdały podprażyć na suchej patelni.
  • Owoce przełożyć do miseczek, podawać na ciepło, posypane migdałami, z kleksem śmietany kremówki.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej