Ścieram jabłko i dodaję do ciasta. W 20 minut smażę najlepsze placuszki, którym nie można się oprzeć
Dieta wegetariańska
Puszyste placuszki z tartym jabłkiem urzekają znakomitym smakiem. To idealna przekąska lub deser. Sprawdzą się także na śniadanie. Przygotowanie placków jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Ich zaletą jest to, że doskonale smakują i na ciepło, i na zimno. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze placuszki z tartym jabłkiem.
Co można zrobić z tartych jabłek?
Starte na tarce jabłka to pyszny dodatek do wielu słodkich przysmaków. Są głównym składnikiem szarlotek i różnych ciast z tymi popularnymi owocami. Można przygotować z nich farsz do naleśników lub wykorzystać do przygotowania smacznych domowych deserów. Z tartych jabłek można też zrobić doskonałe domowe przetwory na zimę. Starte na tarce jabłka są idealnym dodatkiem do puszystych placuszków, na które przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić placuszki z tartym jabłkiem?
Obłędne placuszki z dodatkiem startego na tarce jabłka są pyszne, a ich przygotowanie jest banalnie łatwe. Przepis na ten słodki przysmak nie wymaga wielu skomplikowanych czynności. Na liście składników znalazło się kilka łatwo dostępnych składników, których cena nie zwala z nóg. Przygotowanie ciasta na placki i usmażenie ich na patelni zajmuje niecałe pół godziny.
Jak więc usmażyć furę wyśmienitych placuszków z tartym jabłkiem? Przepis jest prosty, szybki i sprawdzony.
- 1. krok – wymieszanie jogurtu z jajkami
- 2. krok – połączenie masy jajecznej z suchymi składnikami i olejem
- 3. krok – połączenie ciasta z tartym jabłkiem
- 4. krok – usmażenie placuszków na oleju na patelni
Jak podawać placuszki z tartym jabłkiem?
Pyszne i łatwe placuszki wzbogacone startym jabłkiem smakują przez cały dzień. To propozycja na ciepłe śniadanie na słodko. Można serwować je na deser i jako przekąskę między posiłkami. Kilka placuszków można zapakować i zabrać ze sobą do pracy. To również pomysł na drugie śniadanie dla dzieci.
Wyborne placuszki z tartym jabłkiem doskonale smakują same, ale można podawać je z różnymi dodatkami. Pysznie smakują oprószone cukrem pudrem. W wersji deserowej można podać do nich domowe lody lub bitą śmietanę. Smacznym dodatkiem są też świeże sezonowe owoce. Placuszki z tartym jabłkiem są tak dobre, że smakują w każdym wydaniu.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć jogurt i wbić jajka. Wymieszać do połączenia składników.
- Wsypać mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać.
- Dodać obrane i starte na tarce jabłko. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się lekko rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na śniadanie, deser lub jako przekąskę między posiłkami.