Robię kruszonkę i posypuję nią te sezonowe owoce. To najlepszy deser z piekarnika na koniec lata

crumble ze śliwkami
Autor: Shutterstock Śliwki posyp kruszonką i zapiecz. Ten angielski deser to uczta dla podniebienia.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców, na które sezon trwa w najlepsze. Świetnie smakują jako dodatek do różnych ciast. Jednym z pomysłów na wykorzystanie pysznych śliwek jest crumble. To deser, który polega na zapieczeniu śliwek pod kruszonką. Jest prosty, błyskawiczny i przepyszny. Zobaczcie, jak zrobić śliwki pod kruszonką.

Co to jest crumble ze śliwkami?

Crumble ze śliwkami to deser z piekarnika, który podaje się na ciepło. Pod tą nazwą kryją się śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Deser pochodzi z Wielkiej Brytanii. Pierwsze przepisy narodziły się podczas II wojny światowej. Crumble robiło się z paru prostych składników, które w tamtym czasie były dostępne. Dziś owoce pod kruszonką są tradycyjnym deserem kuchni tego kraju.

Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebnych jest tylko kilka produktów. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, więc warto przygotować obłędny crumble. Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • śliwki
  • cynamon
  • mąka pszenna lub ziemniaczana
  • cukier

Kruszonkę, która jest idealnym zwieńczeniem tego wyśmienitego angielskiego deseru, robi się z masła, mąki pszennej i cukru.

Jak zrobić śliwki pod kruszonką?

Przepis na crumble ze śliwkami jest łatwy i szybki. To jedna z najłatwiejszych na świecie receptur na zachwycający smakiem deser. Przygotowanie nie wymaga sporego doświadczenia w pieczeniu, ani długich godzin przy kuchennym blacie.

Jak więc przygotować obłędny angielskie crumble ze śliwkami? To bardzo łatwy deser. Z tym przepisem uda się każdemu i będzie smakował rewelacyjnie.

  • 1. krok – pokrojenie śliwek i wymieszanie ich z cynamonem, cukrem i mąką
  • 2. krok – przygotowanie kruszonki
  • 3. krok – przełożenie śliwek do formy do zapiekania i posypanie ich kruszonką
  • 4. krok – zapieczenie śliwek pod kruszonką w piekarniku

Jak długo zapiekać śliwki pod kruszonką?

Crumble ze śliwkami to deser z piekarnika. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Jak długo powinno się piec śliwki pod kruszonką? Formę z deserem wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie zajmuje około 40 minut. W tym czasie śliwki staną się miękkie i przejdą aromatem cynamonu, a kruszonka nabierze rumianego koloru i chrupkości.

SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Śliwki przełożyć do miski i wsypać cukier, mąkę i cynamon. Wymieszać i przełożyć do niedużej formy do zapiekania lub kokilek.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i mieszać, aż składniki nabiorą konsystencji piasku.
  • Śliwki posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej