Robię kruszonkę i posypuję nią te sezonowe owoce. To najlepszy deser z piekarnika na koniec lata
Dieta wegetariańska
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców, na które sezon trwa w najlepsze. Świetnie smakują jako dodatek do różnych ciast. Jednym z pomysłów na wykorzystanie pysznych śliwek jest crumble. To deser, który polega na zapieczeniu śliwek pod kruszonką. Jest prosty, błyskawiczny i przepyszny. Zobaczcie, jak zrobić śliwki pod kruszonką.
Co to jest crumble ze śliwkami?
Crumble ze śliwkami to deser z piekarnika, który podaje się na ciepło. Pod tą nazwą kryją się śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką. Deser pochodzi z Wielkiej Brytanii. Pierwsze przepisy narodziły się podczas II wojny światowej. Crumble robiło się z paru prostych składników, które w tamtym czasie były dostępne. Dziś owoce pod kruszonką są tradycyjnym deserem kuchni tego kraju.
Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebnych jest tylko kilka produktów. Właśnie teraz sezon na śliwki jest w pełni, więc warto przygotować obłędny crumble. Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- śliwki
- cynamon
- mąka pszenna lub ziemniaczana
- cukier
Kruszonkę, która jest idealnym zwieńczeniem tego wyśmienitego angielskiego deseru, robi się z masła, mąki pszennej i cukru.
Jak zrobić śliwki pod kruszonką?
Przepis na crumble ze śliwkami jest łatwy i szybki. To jedna z najłatwiejszych na świecie receptur na zachwycający smakiem deser. Przygotowanie nie wymaga sporego doświadczenia w pieczeniu, ani długich godzin przy kuchennym blacie.
Jak więc przygotować obłędny angielskie crumble ze śliwkami? To bardzo łatwy deser. Z tym przepisem uda się każdemu i będzie smakował rewelacyjnie.
- 1. krok – pokrojenie śliwek i wymieszanie ich z cynamonem, cukrem i mąką
- 2. krok – przygotowanie kruszonki
- 3. krok – przełożenie śliwek do formy do zapiekania i posypanie ich kruszonką
- 4. krok – zapieczenie śliwek pod kruszonką w piekarniku
Jak długo zapiekać śliwki pod kruszonką?
Crumble ze śliwkami to deser z piekarnika. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Jak długo powinno się piec śliwki pod kruszonką? Formę z deserem wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie zajmuje około 40 minut. W tym czasie śliwki staną się miękkie i przejdą aromatem cynamonu, a kruszonka nabierze rumianego koloru i chrupkości.
SKŁADNIKI
- 500 g śliwek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Śliwki przełożyć do miski i wsypać cukier, mąkę i cynamon. Wymieszać i przełożyć do niedużej formy do zapiekania lub kokilek.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem. Wlać roztopione masło i mieszać, aż składniki nabiorą konsystencji piasku.
- Śliwki posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż kruszonka zacznie się rumienić.
- Podawać na deser lub jako przekąskę.