Revani - tureckie ciasto biszkoptowe z pomarańczową nutą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Revani to pyszne, nasączone alkoholowym ponczem ciasto z kaszą manną. Tradycyjnie przygotowywane Turcji i Grecji w okresie okołonoworocznym. Podaj je z lodami waniliowymi - smakuje nieziemsko.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- kostka masła0,
- 5 szklanki cukru
- 1 opakowaniu cukru waniliowego
- 6 jajek
- pół szklanki mąki
- pół szklanki kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
- skórka otarta z pomarańczy
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- Do nasączenia:
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki metaxy
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- MAsło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę.
- Chwilę miksujemy na najniższych obrotach, na koniec dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.
- Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 50 min w temperaturze 170 st. C.
- Wszystkie składniki ponczu wymieszaj i zagotuj, ciasto nasącz od razu po wyjęciu z piekarnika.