Racuchy z kwaśnego mleka: przepisy siostry Anastazji

2016-05-13
Siostra Anastazja
racuchy-z-kwasnego-mleka-przepisy-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do delikatnych racuchów z kwaśnego mleka pasuje dodatek świeżych owoców
łatwy
30 min
4

Nie masz pomysłu na kolację? Zrób racuchy - to szybkie danie, które zawsze się udaje. Do racuchów z kwaśnego mleka można dodać jabłka. Racuchy będą też smaczne z innymi owocami, a jeśli nie lubisz racuchów na słodko - możesz dodać do nich warzywa i jeść je na przykład z keczupem.

Składniki

1/2 l kwaśnego mleka

35-40 dag mąki pszennej

2 jajka

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać.

Mleko z jajkami, mąką, sodą lub proszkiem do pieczenia i solą ubić na gładka masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do racuchów można dodać jabłka, najlepiej miękkie np. antonówki.

Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.

Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron.

Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Siostra Anastazja