Racuchy z kwaśnego mleka: przepisy siostry Anastazji

Siostra Anastazja
racuchy-z-kwasnego-mleka-przepisy-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do delikatnych racuchów z kwaśnego mleka pasuje dodatek świeżych owoców
łatwy
30 min
4

Nie masz pomysłu na kolację? Zrób racuchy - to szybkie danie, które zawsze się udaje. Do racuchów z kwaśnego mleka można dodać jabłka. Racuchy będą też smaczne z innymi owocami, a jeśli nie lubisz racuchów na słodko - możesz dodać do nich warzywa i jeść je na przykład z keczupem.

SKŁADNIKI

  • 1/2 l kwaśnego mleka
  • 35-40 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać.
  • Mleko z jajkami, mąką, sodą lub proszkiem do pieczenia i solą ubić na gładka masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Do racuchów można dodać jabłka, najlepiej miękkie np. antonówki.
  • Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.
  • Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron.
  • Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Siostra Anastazja