Racuchy z kwaśnego mleka: przepisy siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nie masz pomysłu na kolację? Zrób racuchy - to szybkie danie, które zawsze się udaje. Do racuchów z kwaśnego mleka można dodać jabłka. Racuchy będą też smaczne z innymi owocami, a jeśli nie lubisz racuchów na słodko - możesz dodać do nich warzywa i jeść je na przykład z keczupem.
SKŁADNIKI
- 1/2 l kwaśnego mleka
- 35-40 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać.
- Mleko z jajkami, mąką, sodą lub proszkiem do pieczenia i solą ubić na gładka masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Do racuchów można dodać jabłka, najlepiej miękkie np. antonówki.
- Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.
- Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron.
- Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.