Pyszne włoskie tiramisu podaję tylko tak. Wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie
Dieta wegetariańska
Tiramisu w pucharkach to propozycja na ciekawe podanie tego znakomitego włoskiego deseru. Gotowe porcje kawowych biszkoptów, aksamitnego kremu i kakao prezentują się efektownie i zachwycają już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie oczarowują smakiem. Oto prosty i szybki przepis na wyborne tiramisu w pucharkach, które pasuje na każdą okazję.
Jak wygląda deser tiramisu?
Tiramisu to pyszny deser, który pochodzi z kuchni włoskiej. Składa się z warstw biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso, aksamitnego kremu z serka mascarpone i kakao, które wieńczy deser. Tiramisu można przygotować w niedużej formie, ale o wiele lepiej prezentuje się w pucharkach ze szkła. Wszystkie warstwy są dobrze widoczne, a to sprawia, że deser ma apetyczny wygląd. Ta forma jest też wygoda. Tiramisu od razu przygotowuje się w pucharkach. Wystarczy wyjąć je z lodówki i podać gościom.
Jak zrobić tiramisu w pucharkach?
Przepis na ten wyśmienity włoski deser podany w pucharkach jest łatwy i szybki. Po przygotowaniu tiramisu warto wstawić do lodówki na minimum trzy godziny, a nawet całą noc. Najlepiej więc zrobić ten znakomity włoski deser bez pieczenia dzień wcześniej.
Jak przygotować domowe tiramisu w pucharkach? Przepis na ten przysmak kuchni włoskiej jest prosty. Mogą z niego skorzystać osoby, które dopiero poznają tajniki przyrządzania deserów w domu.
- 1. krok – ubicie białek na sztywną pianę
- 2. krok – utarcie żółtek z cukrem
- 3. krok – zmiksowanie żółtek z serkiem mascarpone i wymieszanie ich z pianą z białek
- 4. krok – namoczenie w kawie biszkoptów, ułożenie ich w pucharkach i nałożenie kremu, powtórzenie czynności
- 5. krok – schłodzenie tiramisu w pucharkach w lodówce
Po co jajka do tiramisu?
W tym przepisie krem do tiramisu składa się z serka mascarpone, cukru i jajek. Ten ostatni składnik jest niezbędny, aby deser smakował jak we włoskiej cukierni. Do kremu dodaje się utarte z cukrem żółtka i pianę z białek. To właśnie te składniki mają największy wpływ na konsystencję kremu do tiramisu. Jest lekki, aksamitny i delikatnie puszysty. Żółtka należy więc utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, a białka ubić na sztywno.
SKŁADNIKI
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 40 ml świeżo zaparzonego espresso
- 3 jajka
dodatkowo:- kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka wbić do miski i wsypać cukier. Utrzeć, aż powstanie jasny puch.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników.
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki na 10 minut.
- Biszkopty zanurzyć w ostudzonym espresso, złamać je w połowie i wyłożyć dno pucharków. Nałożyć warstwę kremu. Ułożyć drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i kolejną warstwę kremu.
- Pucharki z deserem wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub dłużej.
- Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.
- Podawać na deser na różne okazje.