Puszysty deser mleczny lepszy niż lody: dla dzieci i dorosłych
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Puszysty niczym suflet deser mleczny przygotowuje się szybko i łatwo. Te ciepłe lody domowe smakują dużym i małym łasuchom. Kto spróbował deseru, nie może wyjść z podziwu, że jego podstawą jest zdrowy kefir!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego
- 60 ml śmietany 12%
- 0,125 ml lub mniej cukru
- 1 łyżka żelatyny wieprzowej lub agaru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
- Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Nie przestając ubijać, dodać do kefiru rozpuszczoną żelatynę i ubijać jeszcze 3 minuty.
- Gotową masę rozlać do szklanek, kompotierek, kieliszków lub silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na 2-4 godzin.
- Gotowy deser można przybrać konfiturą lub świeżymi owocami, startą czekolada i orzechami.