Puszyste i pyszne ciasto miodowo-serowe
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Ciasto miodowo-serowe jest puszyste i miękkie, z kolei dzięki dodatkowi twarogu jest lekko wilgotne. Pachnie miodem i rodzynkami. Jest pyszne i łatwe do zrobienia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 150 g zmielonego trzykrotnie twarogu
- 100 g cukru
- 200 g miodu
- 150 g masła
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć cukrem , jajkami i miodem na jednolitą masę. W trakcie ucierania dodawać po trochu ser, aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec dodać oprószone mąką bakalie.
- Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 60 min w temperaturze 180 st. C.